Facebook/Nicu Popescu

Ambasadorul Rusiei, convocat din nou la MAEIE, după declarația lui Medvedev potrivit căreia „Moldova nici măcar nu e stat”

Ministerul Afacerilor Externe și Intergrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție urmare a declarațiilor unor oficiali ruși, care au făcut aluzie la faptul că Republica Moldova s-ar îndreapta spre „pierderea suveranității”. În acest sens, MAEIE a informat că ambasadorul Federații Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat la sediul instituției pentru a i se cere explicații.

MAEIE a venit, pe 28 aprilie, cu o reacție referitor la declarații denigratoare ale unor oficiali ruși la adresa Republicii Moldova.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declarațiilor unor oficiali ruși, expuse astăzi, dar subliniem faptul ca ambasadorul Federații Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicații pe marginea afirmațiilor ce vizează țara noastră”, se arată în declarația instituției.

Precizăm că, pe 28 aprilie, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a declarat că R. Moldova nu ar exista ca stat, și, în același timp, a cerut, în mod ironic, oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea „Republicii Moldovenești Nistrene””.

Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că autoritățile moldovenești, în mod deliberat, iau decizii care duc spre pierderea suveranității țării.

Declarațiile au fost făcute după ce în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, premierul Dorin Recean a menționat că Republica Moldova a elaborat o „listă neagră” a oficialilor din Federația Rusă indezirabili pe teritoriul țării. În listă se regăsește inclusiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și omul de afaceri cu legături strânse în mediul politic din Rusia și Republica Moldova, Igor Ceaika, susține oficialul.

„Noi avem o listă lungă și tot îi trimitem înapoi acasă. Federația Rusă nu poate să ne spună nou ce noi trebuie sau putem să facem. Republica Moldova este o țară liberă și suverană. Fiecare trebuie să își știe locul”, a declarat Dorin Recean.

***

Amintim că, recent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat drept persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei. Pe 20 aprilie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a calificat decizia drept „încă un pas neprietenos” din partea Chișinăului în raport cu Rusia, care „nu va rămâne fără răspuns”.

Ulterior, pe 25 aprilie, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii.  La scurt timp, MAE-ul rus a anunțat că Darii a fost informat că un diplomat moldovean aflat în Rusia a fost declarat persona non grata. Tot atunci, Moscova a interzis intrarea în Federația Rusă pentru patru oficiali din Republica Moldova. Este vorba de ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, dar și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

„Răspuns la declarațiile lor regulate anti-ruse, precum și alăturarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE, ai căror subiecți sunt cetățeni ai Federației Ruse” – așa și-a argumentat atunci Kremlinul decizia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: