Digi24

Ambasadorul Rusiei în România, convocat la ministerul de Externe după moartea lui Alexei Navalnîi

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România Valeri Kuzmin a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe de la București în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi. Alte state au cerut explicații diplomaților ruși în acest caz încă de la începutul săptămânii, scrie Hotnews.ro.

Ministra română de Externe Luminița Odobescu a dat dispoziție pe 21 februarie ca Valeri Kuzmin să fie convocat.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”, se arată în comunicatul publicat de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a adăugat că convocarea ambasadorului rus reflectă poziția „consecventă” a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către țara respectivă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu.

Valeri Kuzmin a fost convocat de mai multe ori la Ministerul român de Externe după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Pe lângă România, până acum, autoritățile din Cehia, Italia, Polonia, Franța, Germania, Lituania, Spania, Suedia, Olanda și Marea Britanie au convocat ambasadorii ruși referitor la moartea lui Alexei Navalnîi.

Decesul liderului opoziției ruse

Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. El avea 47 de ani. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară.

Pe 19 februarie, Comitetul de Investigații al Federației Ruse a informat avocații și mama lui Aleksei Navalnîi că trupul său nu va fi eliberat încă cel puțin 14 zile, până când expertiza nu va fi finalizată.

Pe 20 februarie, Ludmila Navalnaia, mama opozantului rus, s-a adresat, printr-un mesaj video, președintelui Rusiei Vladimir Putin. Pe fundalul penitenciarului din Siberia unde fiul ei era încarcerat, Ludmila Navalnaia i-a cerut lui Putin să-i fie predat trupul politicianului pentru a-l „înmormânta omenește”. Totodată, colaboratorii lui Navalnîi au anunțat că o cerere similară a fost înregistrată la judecătoria din Salehard (Detalii – AICI). În replică, tribunalul din Salehard a declarat pentru presa rusă că plângerea mamei lui Alexei Navalnîi, prin care cere să-i fie restituit cadavrul fiului său, va fi examinată de judecători, dar abia peste două săptămâni. Audierea va avea loc în ședință închisă.

Novaya Gazeta a creat o petiție prin care cere ca familiei lui Navalnîi să primească înregistrări video din cadrul penitenciarului, care să dovedească că medicii au încercat să-i oferi acestuia asistența medicală necesară și că au fost întreprinse toate măsurile necesare de resuscitare. Până acum, petiția a fost semnată de aproape 43 de mii de oameni. Iar, potrivit Europa Liberă România, peste 67 000 de cetățeni ruși au trimis note oficiale către Comitetul de Investigații al Rusiei, în care au cerut ca trupul lui Alexei Navalnîi să fie returnat familiei sale. Inițiativa fiind lansată de grupul pentru drepturile omului OVD-Info.

Între timp soția lui Navalnîi, Iulia, a declarat că va continua lupta soțului său. Ea a spus că soțul ei a fost ucis de Vladimir Putin și că știe „din ce motive exacte” s-a întâmplat acest lucru, și că în curând colaboratorii lui Navalnîi vor povesti despre acest lucru.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că UE va impune un regim de sancțiuni împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului în numele lui Navalnîi. De asemenea, el a promis că UE va continua să sprijine societatea civilă rusă și mass-media independente.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: