Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a dispus convocarea de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău Oleg Vasnețov. Acțiunea are loc, potrivit Ministerului, „pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești în cursul zilei de astăzi”.
Ministerul precizează că „partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra țării vecine afectează direct și negativ cetățenii țării noastre”.
„Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă.
De menționat că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a fost confirmat pozitiv cu Covid-19. Într-o postare pe canalul său de Telegram din data de 10 februarie, oficialul a precizat că este vorba despre o formă ușoară a virusului.
***
Amintim că șeful administrației regionale Nikolaev Vitali Kim declara, pe canalul său de Telegram, că o rachetă lansată de militarii ruși ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut pe 10 februarie. Canalele de Telegram din Ucraina menționau că racheta rusească a traversat spațiul Republicii Moldova, îndreptându-se spre direcția Cernăuți.
La scurt timp, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a confirmat traversarea spațiului aerian al țării noastre. „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina”, a declarat Ministerul.
Precizăm că în dimineața zilei de 10 ianuarie, în Ucraina a fost anunțată alertă aeriană. Potrivit presei ucrainene, explozii s-au auzit inclusiv la Kiev, Harkov, Odesa, Dnepropetrovsk, Zaporojie. Compania Ukrenergo a raportat că mai multe instalații de infrastructură de înaltă tensiune din estul, vestul și sudul Ucrainei au fost lovite de un atac cu rachete. Acest lucru a provocat întreruperi de curent în unele zone.
***
Amintim că în ianuarie 2023, în zona sectorului de frontieră Larga din raionul Briceni au fost depistat bucăți de rachetă, urmare a bombardamentelor masive ale Rusiei asupra Ucrainei. A fost al 3-lea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.
În același context amintim că pe 10 octombrie 2022, zeci de rachete rusești au lovit infrastructura critică, clădirile rezidențiale și locurile de joacă din Ucraina. Imediat după atacuri, președintele rus Vladimir Putin a numit loviturile „un răspuns la aruncarea în aer al a podului din Crimeea”. Potrivit lui, Rusia lovește „facilități de energie, comandă militară și comunicații”.
În aceeași zi, Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au zburat deasupra spațiului aerian al țării noastre. Instituția a declarat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul.
Acțiunea a fost condamnată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și speakerul Igor Grosu. „Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova comisă de forțele armate ruse”, a menționat Maia Sandu.
Pe 17 octombrie, Anatolie Nosatîi a spus că Moscova nu a oferit nicio explicație plauzibilă autorităților de la Chișinău, după ce trei rachete rusești au survolat ilegal spațiul aerian al țării noastre. Nosatîi a mai declarat că partea rusă nu a recunoscut nici până astăzi faptul că rachetele sale au survolat spațiul aerian al Moldovei, fără o permisiune în acest sens.
Ulterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că autoritățile moldovenești nu sunt mirate că Federația Rusă nu recunoaște că rachetele sale au survolat spațiul aerian al Moldovei. Oficialul a declarat că se caută soluții pentru nu doar a urmări rachetele, ci și pentru „a avea sisteme care să se poată opune la astfel de încercări”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!