Amendamentul care prevedea amenzi pentru „dezinformarea online” – retras din Parlament

Amendamentul care presupunea instituirea răspunderii contravenționale pentru „dezinformarea online” a fost retras din Parlamentul Republicii Moldova, scrie Mediacritica.

„Acum având în vedere și reacția publică și acele îngrijorări care au fost expuse în public, eu am retras acest amendament”, a comunicat deputatul Partidului de guvernare Acţiune şi Solidaritate (PAS) Igor Chiriac, cel care a înregistrat amendamentul, pentru ProTV.

Contactată de Mediacritica, deputata PAS și președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media Liliana Nicolaescu-Onofrei a confirmat că, în cadrul comisiei pe care o conduce, amendamentul „nu se va discuta, fiindcă este retras complet din procedură”.

***

Pe 17 martie 2025, deputatul PAS Igor Chiriac a înregistrat un amendament la un proiect de lege, aprobat în prima lectură în decembrie 2024, care vizează combaterea corupției electorale. O prevedere din amendament propunea adăugarea unui articol în Codul contravențional, care să se refere la „dezinformarea online”. Erau prevăzute amenzi între 2500 și 5000 de lei pentru persoanele fizice, între 5000 și 7500 de lei pentru persoanele cu funcție de răspundere și între 5000 și 10 000 de lei pentru persoanele juridice. Articolul mai prevedea și circumstanțe agravante, pentru care se propuneau amenzi între 5000 și 20 000 de lei. Amendamentul era semnat de mai mulți deputați, printre care Igor Chiriac, Veronica Roșca, Vasile Grădinaru, Larisa Novac.

Pe 20 martie, Centrul pentru Jurnalism Independent și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest articol. „Considerăm că ingerința în libertatea de exprimare pe care ar produce-o această prevedere, dacă ar fi adoptată, nu ar fi necesară într-o societate democratică”, au declarat reprezentanții Centrului. Totodată Centrul a solicitat autorilor inițiativei, dar și deputaților, să nu adopte amendatul.

Pe online au apărut mai multe nemulțumiri în contextul amendamentului cu privire la „dezinformarea online”.

Pe 21 martie, au avut loc consultări publice în Parlament pe marginea proiectului de lege care vizează combaterea corupției electorale. Deputata și președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a declarat că amendamentul ce prevede instituirea răspunderii contravenționale pentru „dezinformarea online” nu va fi discutat în cadrul consultărilor și că vor fi reluate „discuțiile inițiale” pe acest subiect în cadrul Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De la Aeroport spre centrul Chișinăului – cu trenul? Autoritățile planifică construcția unei linii feroviare de €8,5 mln

Aeroportul Internațional Chișinău va fi conectat cu centrul orașului printr-o linie de cale ferată. Despre acest proiect a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Vrem să conectăm calea ferată la aeroport și să punem în circulație trenuri care să transporte pasagerii de la aeroport în centrul Chișinăului și invers”, a declarat Bolea.

El a adăugat că din Chișinău există deja un segment feroviar în direcția Sîngera (aeroportul se află între Chișinău și Sîngera). „Am inclus deja acest proiect în planul de dezvoltare. Lucrăm acum la lansarea unei licitații pentru servicii de proiectare”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 8,5 milioane de euro.

În prezent, de la Aeroportul Chișinău spre centrul orașului se poate ajunge doar cu troleibuzul sau cu taxiul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: