Amendamentul care prevedea amenzi pentru „dezinformarea online” – retras din Parlament

Amendamentul care presupunea instituirea răspunderii contravenționale pentru „dezinformarea online” a fost retras din Parlamentul Republicii Moldova, scrie Mediacritica.

„Acum având în vedere și reacția publică și acele îngrijorări care au fost expuse în public, eu am retras acest amendament”, a comunicat deputatul Partidului de guvernare Acţiune şi Solidaritate (PAS) Igor Chiriac, cel care a înregistrat amendamentul, pentru ProTV.

Contactată de Mediacritica, deputata PAS și președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media Liliana Nicolaescu-Onofrei a confirmat că, în cadrul comisiei pe care o conduce, amendamentul „nu se va discuta, fiindcă este retras complet din procedură”.

***

Pe 17 martie 2025, deputatul PAS Igor Chiriac a înregistrat un amendament la un proiect de lege, aprobat în prima lectură în decembrie 2024, care vizează combaterea corupției electorale. O prevedere din amendament propunea adăugarea unui articol în Codul contravențional, care să se refere la „dezinformarea online”. Erau prevăzute amenzi între 2500 și 5000 de lei pentru persoanele fizice, între 5000 și 7500 de lei pentru persoanele cu funcție de răspundere și între 5000 și 10 000 de lei pentru persoanele juridice. Articolul mai prevedea și circumstanțe agravante, pentru care se propuneau amenzi între 5000 și 20 000 de lei. Amendamentul era semnat de mai mulți deputați, printre care Igor Chiriac, Veronica Roșca, Vasile Grădinaru, Larisa Novac.

Pe 20 martie, Centrul pentru Jurnalism Independent și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest articol. „Considerăm că ingerința în libertatea de exprimare pe care ar produce-o această prevedere, dacă ar fi adoptată, nu ar fi necesară într-o societate democratică”, au declarat reprezentanții Centrului. Totodată Centrul a solicitat autorilor inițiativei, dar și deputaților, să nu adopte amendatul.

Pe online au apărut mai multe nemulțumiri în contextul amendamentului cu privire la „dezinformarea online”.

Pe 21 martie, au avut loc consultări publice în Parlament pe marginea proiectului de lege care vizează combaterea corupției electorale. Deputata și președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a declarat că amendamentul ce prevede instituirea răspunderii contravenționale pentru „dezinformarea online” nu va fi discutat în cadrul consultărilor și că vor fi reluate „discuțiile inițiale” pe acest subiect în cadrul Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: