Amnesty International își cere scuze pentru „suferința și furia” ucrainenilor din cauza raportului său
Full Article 2 minutes read

Amnesty International își cere scuze pentru „suferința și furia” ucrainenilor din cauza raportului său

Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International, care a publicat anterior un raport despre încălcarea de către Ucraina a dreptului umanitar și a regulilor războiului, și-a cerut scuze pentru „suferința și furia” pe care le-ar fi putut provoca raportul, scrie rbc.ru, cu referire la Reuters, care citează serviciul de presă al organizației.

„Amnesty International regretă profund suferința și furia pe care le-a provocat raportul nostru privind metodele de luptă ale armatei ucrainene”, se arată în declarație.

Organizația a subliniat că principala prioritate în pregătirea unor astfel de rapoarte este asigurarea protecției civililor. „Acesta a fost singurul nostru scop în lansarea acestei ultime cercetări. Deși nu retractăm concluziile raportului, regretăm durerea cauzată de raport”, a concluzionat Amnesty International.

Amintim că pe 4 august, organizația a publicat un raport în care spunea că armata ucraineană desfășoară echipamente și arme militare în școli, spitale și zone rezidențiale, transformându-le în ținte militare. Potrivit Amnesty International, acțiunile ar pune în pericol viața populației civile, încălcând dreptul internațional umanitar și legile războiului.

După publicarea raportului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat organizația pentru drepturile omului că încearcă să „amnistieze” Rusia și să „transfere responsabilitatea asupra victimei”, iar Oksana Pokalchuk, directorul biroului ucrainean al Amnesty International, și-a anunțat demisia. „Dacă nu trăiești într-o țară care a fost invadată și sfâșiată de invadatori, probabil că nu înțelegi cum este să condamni o armată de apărători”, a spus ea.

Agnes Callamard, secretară generală a Amnesty, a dat asigurări pe 5 august că concluziile raportului se bazează pe „dovezi obținute în cursul unor investigații de mare amploare, supuse acelorași norme riguroase şi procese de verificare ca întreaga activitate a Amnesty International”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: