Zelenskiy Official / Telegram

Analiză: Kievul deține mai multe tancuri, dar mai puțină artilerie grea decât Moscova

Datele analiștilor militari și ale organizațiilor internaționale de cercetare indică o schimbare majoră în raportul de putere în războiul din Ucraina. Dacă la începutul războiului, Rusia a depășit în mod clar Ucraina în puterea militară, atunci până în vara anului 2023, avantajul Rusiei în unele tipuri de arme grele nu mai este atât de evident. În ceea ce privește numărul de tancuri moderne disponibile, Moscova poate chiar să fie inferioară Kievului, scrie Agenstvo, cu referire la Bloomberg.

În analiza sa, Bloomberg a folosit date de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială, din Germania, care menține baza de date Ukraine Support Tracker. Potrivit datelor de la bază actualizate joi, Ucraina a primit 471 de tancuri noi de la începutul războiului. Livrarea altor 286 este în așteptare.

Bloomberg face trimitere, totodată, la informații din proiectul Oryx, care calculează pierderile de echipamente în războiul din Ucraina din fotografii și videoclipuri. Agenția a preluat, totodată, date despre arsenalele de dinainte de război ale țărilor din buletinul anual Military Balance, care este publicat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din 1959.

Drept urmare, agenția a concluzionat că numărul tancurilor aflate la dispoziția armatei ucrainene a crescut de la începutul războiului, în timp ce numărul tancurilor aflate la dispoziția Rusiei a scăzut. Conform sursei citate, armata ucraineană are acum circa 1.500 de tancuri (față de 987 înainte de război), iar armata rusă are 1.400 (față de 3.400).

În plus, sursa citată anunță o diferență majoră dintre numărul de piese de artilerie și sisteme de rachete cu lansare multiplă de tip MLRS deținute de cele două țări de la începutul războiului în Ucraina. Potrivit Bloomberg, citat de Agenstvo, Rusia are acum 1.900 de piese de artilerie grea și 841 de sisteme MLRS, în timp ce Ucraina are 1.100 și, respectiv, 427.

Datele Bloomberg confirmă estimările date în această săptămână de șeful Statului Major al Apărării britanic, amiralul Anthony Radakin. El a declarat că armata rusă a pierdut jumătate din potențialul său de luptă în Ucraina, inclusiv 2,5 mii de tancuri. Ministerul rus al Apărării a numit evaluările lui Radakin „scara universală a minciunilor”.

Amintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat în iunie, în timpul unui discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, succesul în „demilitarizarea” Ucrainei – unul din scopul anunțat la începutul războiului în Ucraina, la care s-a referit și continuă să se refere ca la o „operațiune specială de demilitarizare și denazificare”.

„Ne-am propus anumite sarcini legate de denazificarea și demilitarizarea acestor teritorii. Dar în ceea ce privește demilitarizarea, uite, în curând Ucraina va înceta să-și mai folosească echipamentul propriu, nu a mai rămas nimic”, a spus Putin atunci.

Amintim că Federația

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ria.ru

Andrei Năstase vrea să ajungă deputat în Parlament? „Nu renunț niciodată la obiectivele nobile pe care le-am avut și le am”

Fostul ministru de Interne și lider al Platformei „DA”, Andrei Năstase, anunță că ar putea candida la alegerile parlamentare din septembrie. Decizia urmează să fie luată pe 20 iulie, în cadrul unei întruniri cu foști colegi de platformă și reprezentanți ai societății civile, a declarat acesta la „Gonța Media”.

„Eu nu renunț niciodată la obiectivele nobile pe care le-am avut și le am. (…) Vorbesc de foștii mei colegi, vorbesc de Platforma Civică Demnitate și Adevăr, vorbesc de Platforma Demnitate și Adevăr, care sunt alături de mine în continuare. Vorbesc de societatea civilă care, în ultima perioadă de timp, iată, am văzut mai multe activități din partea unor oameni cu care n-am avut interacțiune. Iată de ce, pe data de 20, adică duminică, voi avea o întrunire, o întrunire de suflet cu acești oameni și vom lua o decizie cu privire la perspectivele acestei toamne politice”, a declarat Andrei Năstase.

Întrebat dacă asta înseamnă că va candida la parlamentare, Năstase a răspuns: „Dacă asta voi înțelege că trebuie să fac, voi candida”.

În privința formatului – independent sau în cadrul unei formațiuni – Năstase a spus că decizia urmează să fie luată împreună cu foștii săi colegi și susținători, pe 20 iulie.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: