Angajamentele Moldovei cu privire la refugiați, discutate de secretarul de stat Vladimir Cuc și un reprezentant al ONU
Full Article 2 minutes read

Angajamentele Moldovei cu privire la refugiați, discutate de secretarul de stat Vladimir Cuc și un reprezentant al ONU

Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu reprezentantul oficiului înaltului comisariat al Națiunilor Unite pentru refugiați în Europa Centrală, Roland Sebastian Schilling. Oficialii au discutat despre angajamentele Republicii Moldova asumate cu privire la situața refugiaților din țara noastră. De asemenea, a fost abordat subiectul cu privire la tendințele actuale în ceea ce privește situația refugiaților.

Oficialii au discutat cooperarea dintre Republica Moldova și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR).

„Secretarul de stat Vladimir Cuc a confirmat disponibilitatea autorităților naționale de a avansa în implementarea angajamentelor asumate în contextul Forumului Global pentru Refugiați din 2019 în mod special la capitolul asigurării necesităților de bază a solicitanților de azil aflați pe teritoriul Republicii Moldova (accesul la asigurarea medicală și alte domenii)”, se arată într-o declarație publicată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pe 30 septembrie.

De asemenea, secretarul de stat a mulțumit pentru asistența și expertiza oferită de ICNUR prin intermediul proiectelor implementate în cooperare cu autoritățile naționale și societatea civilă.

În cadrul întrevederii au fost abordate și alte subiecte precum agenda evenimentelor internaționale și naționale, tendințele actuale în ceea ce privește situația refugiaților, cooperarea cu Republicii Moldova și Uniunii Europene în domeniul migrațional.

***

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Natalia Gavrilița a declarat că, deocamdată, nu se pune problema ca Moldova să primească refugiați din Afganistan.

„Noi urmărim situaţia, urmărim ca cetăţenii noştri să fie în siguranţă, deocamdată noi alte planuri pentru cetăţenii afgani nu avem”, a declarat Gavrilița pe 19 august.

Luna trecută, 98 de țări, inclusiv Republica Moldova, precum și reprezentantul UE și secretarul general al NATO au semnat o declarație comună cu privire la evacuarea în siguranță a oamenilor din Afganistan. Documentul a fost publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: