Dan Perciun

Angajații din învățământ, informați să susțină un anumit candidat la prezidențiale? Ministerul Educației: nu a fost emis asemenea ordin 

Ministerul Educației a declarat că nu a îndemnat cetățenii să iasă la vot și să susțină un anumit candidat. Precizarea a fost făcută pe 16 octombrie, urmare a unui „ordin” apărut pe rețelele de socializare. Documentul fals anunța organele locale din domeniul învățământului că angajații din subordine trebuie „fără excepție” să participe la referendum și să „susțină președintele în exercițiu al Republicii Moldova”. În plus – să raporteze superiorilor lor că au participat, iar o confirmare în acest sens să fie transmisă Ministerului Educației până pe 21 octombrie. Ministerul a numit informația „falsă” și a adăugat că acțiunea urmărește să afecteze imaginea instituțiilor publice. 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a dezmințit „informația falsă apărută pe rețelele de socializare conform căreia cetățenii ar fi îndemnați de minister să iasă la vot și să susțină un anumit candidat”.

Ministerul a adăugat că nu a emis un asemenea ordin.

„Este important ca cetățenii să fie atenți la sursele de informație și să nu cadă pradă știrilor false care urmăresc să denatureze realitatea și să afecteze imaginea instituțiilor publice. Ministerul Educației și Cercetării este o instituție apolitică, dedicată exclusiv îndeplinirii misiunii sale de a promova educația, cercetarea și inovația în Republica Moldova”, a comunicat Ministerul.

Menționăm că pe mai multe canale de Telegram a circulat un „ordin” din numele Ministerului Educației și Cercetării și adresat Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului.

„Ministerul Educației și Cercetării solicită Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului să informeze instituțiile de învățământ din subordine, ca angajații să participe la referendumul constituțional și să susțină președintele în exercițiu al Republicii Moldova. Toți angajații din instituțiile subordonate trebuie să participe la scrutin, fără excepție, și să raporteze superiorilor lor direcți. Rapoartele privind participarea angajaților la alegeri trebuie trimise Secretariatului Ministerului Educației și Cercetării până la data de 21 octombrie, ora 12:00”, se arăta în „ordinul” distribuit pe online.

Amintim că pe 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS cere oprirea „propagandei pro-Ceban” din transportul public. Primăria: „Sunt campanii de informare”

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Centru, solicitând „verificarea legalității și oprirea a mesajelor” difuzate în transportul public din capitală, pe care le consideră „propagandă politică în favoarea primarului Ion Ceban, în afara oricărei campanii electorale”. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat pentru „NewsMaker” că sunt, de fapt, „campanii de informare”.

Potrivit consilierilor PAS, mesajele audio au devenit mai frecvente în 2025 și „nu mai au caracter informativ, ci electoral”. Într-un exemplu citat, pasagerii aud în troleibuze afirmații precum: „Primăria Chișinău are un buget social de 60% și sute de servicii sociale, unele fiind unice în țară…”.

„Astfel de afirmații nu sunt neutre și creează disconfort și confuzie în rândul cetățenilor, constituind o formă de poluare fonică și propagandă politică într-un spațiu public finanțat din bugetul municipal. Prin aceste practici, administrația municipiului Chișinău încalcă legislația privind publicitatea, afectează confortul public și creează premisele unui avantaj electoral incorect pentru edilul Ion Ceban. Cerem oprirea imediată a difuzării acestor mesaje și sancționarea celor responsabili”, susțin consilierii PAS.

În context, Fracțiunea PAS a solicitat autorităților: verificarea legalității difuzării acestor mesaje, identificarea persoanelor care au aprobat și implementat această campanie; sancționarea conform legii a celor implicați și oprirea difuzării mesajelor sonore în transportul public.

Solicitată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat că „astfel de campanii sunt permanent, de mulți ani“.

„Sunt campanii de informare ale primăriei Chișinău”, a precizat comunicatoarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: