Antreprenoriatul social este noul curent care schimbă felul în care ne raportam la business. Este un domeniu în care noua generație de lideri ai schimbării se poate afirma prin crearea de soluții durabile pentru dezvoltarea socio-economică a țării noastre.
Afacerile viitorului sunt prietenoase cu omul, mediul și comunitatea, iar antreprenoriatul social este deja un trend global. Aflat la intersecția între obiective economice și obiective sociale, între profit și impact social, antreprenoriatul social are scopul scopul de dezvolta o activitate economică care pune în centru oamenii, mediul și comunitatea. Ca și în cazul unei afaceri clasice, profitul este important. Diferența este că acest profit este un instrument de rezolvare a unor probleme sociale. Iar obiectivul unui antreprenor social este maximizarea impactului social.
Iată câteva statistici la care probabil nu te-ai fi gândit
- 000 de întreprinderi sociale din Marea Britanie, care contribuie cu 60 de miliarde de lire sterline la economia țării și angajează 2 milioane de oameni (sursa);
- 10 % din business-urile din UE sunt întreprinderi sociale – în total, peste 2,8 milioane entitatăți și aproate 14 milioane de angajați;
- 20% din numărul de angajați din Spania lucrează în întreprinderi sociale;
- 10 % din PIB-ul Franței este realizat de către întreprinderile sociale
- în Germania, economia socială este un sector comparabil cu industria auto
- în Italia, economia socială reprezintă 15% din PIB-ul național și 10% din forța de muncă totală
Antreprenoriatul social în Moldova
Deși în Republica Moldova antreprenoriatul social este un domeniu emergent, autoritățile publice recunosc rolul acestui sector în soluționarea unor probleme sociale și creșterea gradului de ocupare a persoanelor din grupuri vulnerabile.
Două instrumente strategice urmează să fie adoptate în anul 2022 – Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social și Programul de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderi Sociale, care va fi gestionat de ODIMM.
Constantin Țurcanu, Șef Direcție finanțare pentru creștere și internaționalizare în cadrul ODIMM, va prezenta principalele oportunități din cadrul Programului de finanțare și Mentorat pentru Întrepinderi Sociale în cadrul conferinței Enterprising for Tomorrow: Social Entrepreneurship & Youth Engagement, din 13 mai. La această conferință, organizată de Fundația ADV România, vor participa speakeri de la cele mai importante instituții europene – OECD, Comisia Europeană, European Investment Fund.
Participarea online la conferință este gratuită. Pentru detalii vizitați pagina conferinței de antreprenoriat social.
Numărul de întreprinderi sociale în Moldova este mic, însă trendul este crescător
În prezent în Republica Moldova sunt autorizare 11 întreprinderi sociale. Șapte întreprinderi sociale au fost autorizate în aprilie 2022, iar două dintre acestea sunt înființate de două tinere care au câștigat competiția Accelerator of Social Enterprises, derulată de ADV România, prin proiectul EU4U4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnership!
În practică, există zeci de întreprinderi care nu dețin atestat de întreprindere socială, însă potrivit valorilor după care se ghidează în business, acestea pot fi numite întreprinderi sociale.
Harta întreprinderilor sociale
În calitate de promotor al economiei sociale, ADV România a dezvoltat prima hartă interactivă transnațională a întreprinderilor sociale din România – Rep.Moldova – Ucraina. Această platformă virtuală își propune să fie un instrument de conectare la piață a întreprinderilor de impact social. În Harta Întreprinderilor Sociale din Moldova, persoanele fizice și persoane juridice din Moldova pot descoperi oferta acestor întreprinderi și pot identifica produse și servicii de care au nevoie și care în același timp susțin o misiunea socială. Antreprenorii sociali care doresc să se înscrie în această hartă o pot face gratuit și beneficiază de conectarea la rețelele internaționale din care face parte ADV România (link înregistrare hartă).
Află mai multe despre antreprenoriat social la Conferința Enterprising for Tomorrow
Pe 13 mai 2022, luna economiei sociale în România și Republica Moldova, Fundația ADV România organizează, pentru al doilea an consecutiv, o nouă ediție a Conferinței Europene de Antreprenoriat Social – Enterprising for Tomorrow.
Conferința va aduce în atenție un domeniu cheie aflat pe agenda publică a Comisiei Europene și va reuni importanți lideri europeni din domeniul economiei sociale, reprezentanți ai autorităților naționale și europene, precum și antreprenori care transformă comunitățile prin inovare socială.
Printre invitații din Moldova se numără Constantin Țurcanu, Șef Direcție finanțare pentru creștere și internaționalizare în cadrul ODIMM, Sergiu Gurău, fondator Floare de Cireș, Romanița Alexeev și Ecaterina Țăruș – două antreprenoare tinere care au câștigat competiția “Accelerator of Social Enterprises”, prin care au obținut un grant pentru înființarea unei întreprinderi sociale.
Aproximativ 60 de participanți din Moldova vor participa fizic la conferință – tineri, antreprenori sociali, reprezentanți APL și organizații nonprofit se vor reuni la Congress Hall Palas Iași, pe 13 mai!
Participarea online este gratuită. Înscrierile se fac aici.
***
Acest material a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestui articol este responsabilitatea liderului proiectului EU4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnership – Fundația „Alături de Voi” România și nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.