Antreprenoriatul social în Republica Moldova – un domeniu prioritar la Comisia Europeană care beneficiază de sprijin și la nivel național

Antreprenoriatul social este noul curent care schimbă felul în care ne raportam la business. Este un domeniu în care noua generație de lideri ai schimbării se poate afirma prin crearea de soluții durabile pentru dezvoltarea socio-economică a țării noastre.

Afacerile viitorului sunt prietenoase cu omul, mediul și comunitatea, iar antreprenoriatul social este deja un trend global. Aflat la intersecția între obiective economice și obiective sociale, între profit și impact social, antreprenoriatul social are scopul scopul de dezvolta o activitate economică care pune în centru oamenii, mediul și comunitatea.  Ca și în cazul unei afaceri clasice, profitul este important. Diferența este că acest profit este un instrument de rezolvare a unor probleme sociale. Iar obiectivul unui antreprenor social este maximizarea impactului social.

Iată câteva statistici la care probabil nu te-ai fi gândit

  • 000 de întreprinderi sociale din Marea Britanie, care contribuie cu 60 de miliarde de lire sterline la economia țării și angajează 2 milioane de oameni (sursa);
  • 10 % din business-urile din UE sunt întreprinderi sociale – în total, peste 2,8 milioane entitatăți și aproate 14 milioane de angajați;
  • 20% din numărul de angajați din Spania lucrează în întreprinderi sociale;
  • 10 % din PIB-ul Franței este realizat de către întreprinderile sociale
  • în Germania, economia socială este un sector comparabil cu industria auto
  • în Italia, economia socială reprezintă 15% din PIB-ul național și 10% din forța de muncă totală

Antreprenoriatul social în Moldova

Deși în Republica Moldova antreprenoriatul social este un domeniu emergent, autoritățile publice recunosc rolul acestui sector în soluționarea unor probleme sociale și creșterea gradului de ocupare a persoanelor din grupuri vulnerabile.

Două instrumente strategice urmează să fie adoptate în anul 2022 – Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social și Programul de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderi Sociale, care va fi gestionat de ODIMM.

Constantin Țurcanu, Șef Direcție finanțare pentru creștere și internaționalizare în cadrul ODIMM, va prezenta principalele oportunități din cadrul Programului de finanțare și Mentorat pentru Întrepinderi Sociale în cadrul conferinței Enterprising for Tomorrow: Social Entrepreneurship & Youth Engagement, din 13 mai. La această conferință, organizată de Fundația ADV România, vor participa speakeri de la cele mai importante instituții europene – OECD, Comisia Europeană, European Investment Fund.

Participarea online la conferință este gratuită. Pentru detalii vizitați pagina conferinței de antreprenoriat social.

Numărul de întreprinderi sociale în Moldova este mic, însă trendul este crescător

În prezent în Republica Moldova sunt autorizare 11 întreprinderi sociale. Șapte întreprinderi sociale au fost autorizate în aprilie 2022, iar două dintre acestea sunt înființate de două tinere care au câștigat competiția Accelerator of Social Enterprises, derulată de ADV România, prin proiectul EU4U4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnership!

În practică, există zeci de întreprinderi care nu dețin atestat de întreprindere socială, însă potrivit valorilor după care se ghidează în business, acestea pot fi numite întreprinderi sociale.

Harta întreprinderilor sociale

În calitate de promotor al economiei sociale, ADV România a dezvoltat prima hartă interactivă transnațională a întreprinderilor sociale din România – Rep.Moldova – Ucraina. Această platformă virtuală își propune să fie un instrument de conectare la piață a întreprinderilor de impact social. În Harta Întreprinderilor Sociale din Moldova, persoanele fizice și persoane juridice din Moldova pot descoperi oferta acestor întreprinderi și pot identifica produse și servicii de care au nevoie și care în același timp susțin o misiunea socială. Antreprenorii sociali care doresc să se înscrie în această hartă o pot face gratuit și beneficiază de conectarea la rețelele internaționale din care face parte ADV România (link înregistrare hartă).

Află mai multe despre antreprenoriat social la Conferința Enterprising for Tomorrow

Pe 13 mai 2022, luna economiei sociale în România și Republica Moldova, Fundația ADV România organizează, pentru al doilea an consecutiv, o nouă ediție a Conferinței Europene de Antreprenoriat Social – Enterprising for Tomorrow.

Conferința va aduce în atenție un domeniu cheie aflat pe agenda publică a Comisiei Europene și va reuni importanți lideri europeni din domeniul economiei sociale, reprezentanți ai autorităților naționale și europene, precum și antreprenori care transformă comunitățile prin inovare socială.

Printre invitații din Moldova se numără Constantin Țurcanu, Șef Direcție finanțare pentru creștere și internaționalizare în cadrul ODIMM, Sergiu Gurău, fondator Floare de Cireș, Romanița Alexeev și Ecaterina Țăruș – două antreprenoare tinere care au câștigat competiția “Accelerator of Social Enterprises”, prin care au obținut un grant pentru înființarea unei întreprinderi sociale.

Aproximativ 60 de participanți din Moldova vor participa fizic la conferință – tineri, antreprenori sociali, reprezentanți APL și organizații nonprofit se vor reuni la Congress Hall Palas Iași, pe 13 mai!

Participarea online este gratuită. Înscrierile se fac aici.

***

Acest material a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestui articol este  responsabilitatea liderului proiectului EU4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnership – Fundația „Alături de Voi” România și nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Dorin Recean, întrevedere cu omologul său bulgar: „Împreună, construim un viitor european”

Premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, care a început cu o întrevedere la Chișinău cu omologul său Dorin Recean. Cei doi șefi de guvern au discutat despre aprofundarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre cele două state, sprijinul pentru parcursul european al Moldovei, proiectele comune și extinderea cooperării bilaterale.

„Moldova a devenit acasă pentru mii de familii de origine bulgară. Împreună, construim un viitor european. Viitorul Moldovei înseamnă și viitorul etnicilor bulgari din Taraclia. Și este un viitor european, unde fiecare cetățean, fiecare comunitate are șansa de a trăi în libertate, demnitate și bunăstare. Unde diversitatea este respectată”, a subliniat premierul Dorin Recean.

La rândul său, prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a remarcat cooperarea strânsă dintre statele noastre și sprijinul pentru drumul european al Republicii Moldova.

„Relațiile noastre se bazează pe trei aspecte fundamentale: viitorul comun european, valorile împărtășite și relațiile cu comunitatea bulgară, care reprezintă un punct de plecare pentru noi realizări”, a spus premierul Rossen Jeliazkov.

Cei doi oficiali au subliniat că parteneriatul bilateral se materializează prin proiecte concrete în domenii cu impact direct pentru oameni – educație, cultură, infrastructură, energie și dezvoltare comunitară. 

O colaborare de succes se atestă în domeniul educației, astăzi urmând să fie semnat acordul prin care Universitatea din Taraclia devine filiala Universității din Bulgaria – prima instituție de învățământ superior bulgară deschisă în afara Bulgariei. 

În context, premierul Rossen Jeliazkov a subliniat că Bulgaria va sprijini consecvent parcursul european al Republicii Moldova, va împărtăși din experiența sa de aderare la UE și va întări colaborarea bilaterală pentru a combate amenințările comune.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean l-a primit pe omologul său bulgar la Casa Guvernului.

Ulterior, oficialii vor merge în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

Temperaturi de foc în Moldova. Meteorologii prelungesc Codul galben și portocaliu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit duminică, 27 iulie, avertizarea meteorologică de caniculă valabilă pentru ziua de luni, 28 iulie. Potrivit prognozelor, în funcție de regiune, vor fi în vigoare două tipuri de coduri: Galben și Portocaliu.

Codul Galben întră în vigoare în centrul și parțial în nordul țării, unde temperaturile maxime ale aerului vor oscila între +33 și +35°C. În schimb, Codul Portocaliu a fost emis pentru sudul Republicii Moldova, unde mercurul din termometre va urca până la +36…+39°C.

Precizăm că pe 27 iulie, pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi caniculare. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în unele regiuni ale țării valorile termice vor ajunge până la +39°C pe parcursul zilei. De asemenea, izolat sunt prognozate averse cu descărcări electrice.

PAS, înregistrat oficial în cursa electorală: CEC a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, în cadrul ședinței de astăzi, 101 candidați la funcția de deputat pe lista Partidului „Partidul Acțiune și Solidaritate” pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. PAS este primul partid înregistrat oficial în cursa electorală.

CEC a înregistrat simbolul electoral al partidului pentru participare la scrutin. Totodată, a confirmat candidatura lui Sergiu Gherciu în calitate reprezentant al formațiunii la CEC. De asemenea, a fost desemnată persoana responsabilă de finanțe (trezorier) pentru campania electorală.

CEC menționează că acei candidați înregistrați care dețin funcții publice trebuie să-și suspende activitatea pe durata campaniei electorale. În caz contrar, nesuspendarea va duce la anularea înregistrării și excluderea candidatului din lista concurentului electoral.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe pe 29 august 2025.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în listă se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: