Antreprenorii din domeniile tech și creativ s-au ales cu premii și recunoaștere internațională. Iată cine sunt câștigătorii Moldova Innovation Awards

Mai multe companii din domeniile tech și creativ, care au participat la concursul Moldova Innovation Awards, au fost premiate în cadrul Gala Awards, un eveniment de amploare organizat la Chișinău în data de 15 iunie. La eveniment a fost prezent ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care i-a felicitat pe laureați.

«În acest domeniu oportunitățile sunt imense și aici noi deja demonstrăm excelență. Această parte a economiei este într-o creștere admirabilă, avem aproape 50 de procente creștere an de an. Suntem aici pentru a celebra inovațiile și pentru a-i celebra pe cei care s-au remarcat și prin munca lor mișcă tot sectorul», a declarat Dumitru Alaiba.

Concursul Moldova Innovation Awards a fost desfășurat în premieră în țara noastră, iar organizatorii afirmă că vor continua să depună eforturi pentru a promova inovațiile din Moldova.

«Am vrut să arătăm potențialul inovativ al companiilor și antreprenorilor din Moldova, dar totodată și să aducem lumina reflectoarelor internaționale asupra lor, motiv pentru care am constituit un juriu internațional de foarte înalt calibru. Vrem să transformăm Moldova într-o țară de top în regiune în ceea ce privește crearea și dezvoltarea serviciilor cu valoare adăugată înaltă și pentru asta avem mai multe inițiative, inclusiv acest concurs», a menționat Natalia Donțu, administrator Moldova Innovation Technology Park.

În cadrul competiției, antreprenorii și-au prezentat produsele și serviciile inovatoare, fiind jurizați în mai multe etape de experți de talie internațională din domeniile tech și creativ. Specialiștii din țară și de peste hotare au fost prezenți și la evenimentul Gala Awards.

«A fost un proces complex de jurizare, pentru că au fost multe companii, multe criterii. Impresia generală este bună, dar cel mai important este că în Moldova ecosistemul este foarte divers, sunt foarte multe domenii, ceea ce bucură. Chiar dacă numeric nu este atât de mare această comunitate IT, ea, datorită comunicării internaționale are o calitate bună. Cred că, acum, cel mai plauzibil scenariu ar fi integrarea comunității IT din Moldova în comunitățile regionale», a declarat Ion Sturza, președintele Fribourg Capital, România.

Premiile au fost împărţite în cinci categorii: Cel mai bun produs inovativ, Cel mai bun serviciu inovativ, Iniţiativa de Impact a anului, Rising STARTup şi Premiul special din partea juriului. În total, la concurs au participat 55 de aplicanți din partea a 41 de companii din domeniile tech și creativ din Republica Moldova.

«Am rămas copleșiți de faptul că am avut 55 de participanți. Am avut o diversitate mare de aplicații, de tehnologii și soluții și a fost o provocare mare să stabilim câștigătorii, dar în același timp am rămas surprinși de faptul că toți membrii juriului am ajuns ușor la un numitor comun atunci când a trebuit să selectăm câștigătorul Premiului special din partea juriului», a menționat Stewart Oldroyd, International Sales Director UiPath.

Cei cinci câștigători ai competiției sunt:

— Omnis, Cel mai bun serviciu inovativ (Omnis este o platformă inovativă care simplifică managementul asigurărilor)
— FusionWorks, Premiul special din partea juriului (FusionWorks este o companie de top care oferă soluții de angajare la distanță)
— Fagura, Inițiativa de impact a anului (Echipa Fagura dezvoltă o platformă inovativă de creditare P2P în Europa de Sud-Est)


— Bloomcoding, Rising STARTup (Bloomcoding este o școală de programare online pentru copii)
— Salt Edge, Cel mai bun produs inovativ (Salt Edge a creat o platformă care conectează businessul cu mii de instituții bancare din lume)

Învingătorii Moldova Innovation Awards afirmă că acest concurs reprezintă pentru ei o rampă de lansare pe scena mondială.

«Participarea în astfel de concursuri întotdeauna este sănătoasă, contribuie la promovarea produsului. Ne dorim ca prin exemplul nostru să încurajăm și pe alții să participe, să se dezvolte, să inoveze, pentru că este loc pe piață pentru toată lumea», afirmă Dumitru Ciorici, Chief Business Development Officer la Fagura, câștigător la categoria Inițiativa de Impact a Anului.

Concursul Moldova Innovation Awards 2023 este inițiat și organizat de Moldova Innovation Technology Park în parteneriat cu Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Proiectul Tehnologiile Viitorului (Future Technologies Activity) finanțat de USAID, Suedia și UK Aid, implementat de Chemonics International.

Moldova Innovation Technology Park adună cea mai mare comunitate de antreprenori și talente din domeniul tehnologic, reunind peste 1.400 de companii și 19.000 de angajați din Moldova și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacția Mitropoliei Moldovei, după ce un preot a fost scos cu forța din biserica din Grinăuți

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Rusiei, califică drept „regretabilă” imposibilitatea soluționării amiabile a conflictului izbucnit în jurul bisericii din Grinăuți. Contactat de NewsMaker, episcopul-vicar Ioan Moșneguțu a declarat că disputa dintre enoriași și preotul Constantin Turtureanu, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, ar fi trebuit rezolvată prin dialog.

„Este regretabilă imposibilitatea rezolvării acestei probleme pe cale amiabilă. Până la ora actuală nu s-a ajuns la un compromis între creștini și preotul Constantin Turtureanu. De fapt, creștinii și-au exprimat dezacordul ca preotul Constantin Turtureanu să meargă la Mitropoliei Basarabiei, în jurisdicția acestei structuri, iar din această cauză situația a escaladat într-un conflict mai nepotrivit. Era bine dacă această problemă se rezolva în baza unui dialog”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei pentru NM.

Potrivit lui, decizia privind apartenența bisericii la o structură religioasă trebuie să aparțină comunității. În acest caz, spune Moșneguțu, a avut loc o adunare generală a enoriașilor, în cadrul căreia 267 de persoane au votat împotriva preotului și a trecerii sub altă jurisdicție, în timp ce doar 9 persoane l-au susținut pe Turtureanu.

Ioan Moșneguțu a mai precizat pentru NM că Constantin Turtureanu a fost „disponibilizat” din funcția de paroh al bisericii din Grinăuți, iar Mitropolia Moldovei a numit un nou preot care „a fost acceptat de enoriași”. Chiar dacă numirea a avut loc încă pe 4 iulie, Moșneguțu susține că noul paroh nu a oficiat, deocamdată, nicio slujbă, întrucât „biserica a fost predată din nou comunității, adică a fost deschisă abia ieri”.

„Dacă acest conflict comunitatea parohială vizavi preotul paroh va continua, vom regreta enorm, însă comunitatea va decide cum procedează în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, episcopul Ioan Moșneguțu.

Tensiunile din parohia din Grinăuți durează de mai mult timp și au pornit după ce preotul Constantin Turtureanu a decis să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul unei părți a enoriașilor, care au cerut în repetate rânduri plecarea acestuia. Situația a escaladat pe 15 iulie, când un grup de localnici l-au scos pe Turtureanu cu forța din biserică.

Potrivit TV Nord, tot pe 16 iulie, un grup de credincioși din partea Mitropoliei Moldovei au intrat în lăcaș și au schimbat lăcatele de la uși, fără să permită nimănui accesul în lăcaș.

Contactată de NewsMaker, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea, a declarat că incidentul a fost înregistrat și este documentat: „Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

(VIDEO) Moldova va legaliza criptomoneda/Dodon, Voronin și Vlah se unesc/Aeroportul Chișinău va fi redenumit

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Microbuz de linie, implicat în accident la Strășeni. Două persoane decedate
— Încă două Coduri Galbene: de caniculă și furtuni
— Voronin confirmă că face bloc electoral cu Vlah, Dodon și Tarlev
— Încă o zi de caniculă. Cod Galben în sudul și centrul țării
— Deputat PAS: Moldova va legaliza criptomonedele până în 2026
— Decis: Aeroportul Chișinău va purta numele Eugen Doga
— Protest la Președinție: Irina Vlah și susținătorii săi s-au îmbrâncit cu poliția
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

IGP

Noi detalii despre accidentul de la Orhei soldat cu 2 morți și 10 răniți: care este starea victimelor

Patru dintre persoanele rănite în accidentul rutier grav care s-a produs în dimineața zilei de astăzi, în raionul Orhei, sunt internate în spital în stare gravă, dar stabilă. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de purtătoarea de cuvânt a Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene.

Potrivit acesteia, în total opt pacienți implicați în accident au fost consultați și investigați la Unitatea de Primiri Urgențe. Ceilalți patru au fost externați și se află acum sub supravegherea medicului de familie.

Amintim că un accident rutier grav s-a produs în această dimineață, pe traseul R6, în apropierea localității Gornoe din raionul Orhei. Două persoane și-au pierdut viața, iar alte zece au fost rănite în urma coliziunii dintre un automobil de model VAZ și un microbuz de rută care se îndrepta spre Chișinău.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul, inclusiv dacă au fost respectate regulile de circulație și limita de viteză.

Imagine simbol/Spații Verzi

Contracte de 1 milion cu propria firmă de flori? Șefa „Spații Verzi” neagă acuzațiile consilierilor PAS

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită demisia Emiliei Braga, directoarea interimară a Întreprinderii Municipale „Spații Verzi”, pe care o acuză de conflict de interese. Mai exact, PAS susține că Braga ar fi încheiat contracte de peste 1 milion de lei cu firma de flori pe care ar conduce-o. Într-o reacție publică, Emilia Braga a respins acuzațiile, calificându-le drept „nefondate, false și lipsite de orice justificare legală sau factuală”.

Potrivit consilierilor PAS, între 2019 și 2022, firma „Flower Bloom”, care ar fi fost fondată și administrată de Braga, ar fi semnat contracte de peste 1 milion de lei cu întreprinderea municipală pe care aceasta o conduce. Aleșii locali susțin că muncitori de la Spații Verzi ar fi fost trimiși să muncească pe terenuri și în sere care i-ar aparține Emiliei Braga, iar plantele cultivate acolo ar fi fost ulterior vândute înapoi întreprinderii.

PAS cere, în acest context, demisia imediată a Emiliei Braga, inițierea unei anchete de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și transmiterea probelor către CNA, Procuratura Generală, Curtea de Conturi și Poliție.

„Stimați chișinăuieni, nu putem construi un oraș european cu oameni care fug de lege și se ascund după garduri și pază. Chișinăul are dreptul la transparență. Angajații au dreptul la respect. Cetățenii au dreptul să știe adevărul”, susțin consilierii municipali aleși pe listele PAS.

În reacție, Emilia Braga a respins ferm acuzațiile, pe care le califică drept nefondate și lipsite de suport legal. Ea afirmă că declarația sa de avere reflectă transparent deținerea firmei „Flower Bloom”, iar de la momentul numirii sale în funcția de șef de sector, în 2022, și ulterior ca directoare interimară, nu a fost semnat niciun contract cu Î.M. „Spații Verzi” sau alte entități subordonate.

„Afirmațiile privind presupusa utilizare a muncitorilor de la întreprindere în scopuri personale, mai exact la sere proprii, sunt la fel de neadevărate. Acestea nu se bazează pe nicio investigație oficială și nu există nicio hotărâre sau concluzie emisă de organele abilitate în acest sens. Subliniez că în cazul în care ar exista suspiciuni de ilegalitate, există instituții competente care investighează și sancționează astfel de fapte. Până în prezent, nu a fost identificată nicio încălcare din partea mea”, a declarat Emilia Braga.

Șefa interimară de la Spații Verzi a făcut apel la „responsabilitate și respect față de adevăr”. Ea a precizat că își rezervă dreptul de a acționa pe cale legală, în instanța de judecată, la atacurile pe care le consideră „nefondate” asupra reputației sale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: