Apă-Canal Chișinău lansează platforma de autocitire. Ce înseamnă asta pentru consumatori?

SA „Apă-Canal Chișinău” lansează platforma de autocitire, prin care consumatorii beneficiază de posibilitatea transmiterii lunare a indicilor contoarelor de apă rece, amplasate la fiecare loc de consum pe care îl utilizează.

Potrivit ACC, platforma de autocitire oferă consumatorului posibilitatea de transmitere lunară a indicilor contoarelor de apă rece, în condițiile și la termenele precizate de către furnizor în factură. Astfel, consumatorul va plăti efectiv consumul real din luna respectivă. Indicii transmiși de consumator vor constitui baza de calcul a emiterii facturii. În situația în care autocitirea nu este transmisă în condițiile și în termenele indicate în factură, facturarea se va realiza pe baza consumului lunar estimativ al serviciului de alimentare cu apă.

Începând cu data de 15 iulie, Direcția comercială a întreprinderii pune la dispoziția clienților, care nu beneficiază lunar de citirea echipamentelor de măsurare, un proces de facturare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare bazat pe indexul autocitit. Această modalitate se bazează pe transmiterea de către consumator a indicilor contorului la specialistul delegat din cadrul Direcției comerciale sau prin intermediul rețelelor de socializare Viber, WhatsApp, Telegram etc.

Clientului i se va oferi opțiunea de a transmite indicii contorului, fără realizarea unor demersuri anterioare. În cuprinsul tuturor facturilor este comunicată perioada de autocitire.

Pentru utilizarea facturării pe baza autocitirii, furnizorul asigură o linie telefonică dedicată. Specialistul delegat pentru introducerea datelor autocitite în cadrul Direcției comerciale poate fi contactat de către consumatorul casnic apartamente, la numărul de telefon 062100679, iar de către consumatorul casnic din sector particular la numărul de telefon 060001663. Alți consumatori – agenți economici, sectorul de stat, gestionarii fondurilor locative – pot apel la numărul de telefon 062100729.

ACC precizează că printre beneficiile utilizării platformei de autocitire se numără excluderea erorilor în procesul de facturare, precum și facturarea continuă a consumului de apă în baza indicațiilor contoarelor de apă rece. Un alt beneficiu este excluderea intervenției angajaților întreprinderii în programul zilnic al consumatorului, astfel asigurând un grafic flexibil de citire a indicațiilor. De asemenea, este vorba despre asigurarea posibilității transmiterii indicațiilor non-stop.

Potrivit furnizorului, transmiterea indicilor auto-citiți este una dintre măsurile pe care o dețin consumatorii în cazul facturării eronate a consumului serviciului de alimentare cu apă. Consumatorii trebuie să țină cont de corectitudinea citirii indicilor contoarelor

Atunci când transmite indicii apometrului, consumatorul trebuie să scrie numele prenumele patronimicul sau denumirea, numărul contractului, contul, adresa locului de consum, numărul contorului și indicii. Dacă sunt mai multe contoare, consumatorul urmează să scrie numerele apometrelor și indicii pentru fiecare în parte.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: