Andrei Mardari / NewsMaker

Apa și serviciile de canalizare, mai scumpe în cinci zone ale țării. Ce raioane sunt vizate

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 21 iulie, tarife mai mari pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate pentru anul 2023. 

Astfel, consumatorii casnici deserviți de S.A. „Apă-Canal Leova” vor achita pentru apă potabilă 16,56 lei/m3, iar cei noncasnici – 30,00 lei/m3. Iar pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate 10,73 lei/m3 1i, respectiv, 30,14 lei/m3.

De asemenea, și la Cahul au fost majorate tarifele. Consumatorii S.A. „Apă-Canal Cahul” vor achita pentru:

serviciul public de alimentare cu apă potabilă:
– pentru consumatorii casnici în mărime de 20,23 lei/m3;
– pentru consumatorii noncasnici în mărime de 22,45 lei/m3.

serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate:
– pentru consumatorii casnici în mărime de 13,04 lei/m3;
– pentru consumatorii noncasnici în mărime de 15,30 lei/m3.

Totodată, au fost emise avizele privind cuantumul tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate pentru anul 2023 de către:

Î.M. „Apă-Canal Măgdăcești”: pentru serviciul public de alimentare cu apă – 9,99 lei/m3; pentru serviciul de canalizare – 12,46 lei/m3;
Î.M. „Apă-Canal Cantemir”: pentru serviciul public de alimentare cu apă – 25,61 lei/m3; pentru serviciul de canalizare – 26,53 lei/m3;
Î.M. ”Apă-Canal” din Drochia: pentru serviciul public de alimentare cu apă – 20,84 lei/m3; pentru serviciul de canalizare – 22,62 lei/m3.

Hotărârile intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

VIDEO Sancțiuni împotriva anturajului lui Șor și Plahotniuc / Vandalism la Cimitirul Evreiesc / „Deputații la raport”

Consiliul interinstituțional pe lângă prim-ministru a înghețat activele a peste 20 de persoane din anturajul lui Plahotniuc și Șor, ceea ce a generat dezbateri aprinse în Parlament privind legalitatea acestor măsuri. Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că profanarea mormintelor de la Cimitirul Evreiesc din Chișinău ar putea fi parte a unei provocări planificate. Mai multe detalii – în rubrica tradițională NM „Deputații la raport”.

Autoritățile Moldovei au înghețat activele a peste 20 de persoane din anturajul lui Plahotniuc și Șor.
 Autoritățile din Moldova au înghețat activele a peste 20 de persoane asociate cu oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Prin decizia Consiliului interinstituțional pe lângă prim-ministru, au fost blocate conturi bancare, active comerciale, bunuri imobile și mijloace de transport. Printre cei vizați se numără Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Constantin Botnari și Veaceslav Platon.

Sancțiunile împotriva anturajului lui Șor și Plahotniuc au provocat controverse în Parlament.
 Sancțiunile impuse de Consiliul interinstituțional împotriva persoanelor din anturajul lui Șor și Plahotniuc au stârnit nedumerire în rândul opoziției parlamentare. Unii deputați au recunoscut că aud pentru prima dată despre existența acestui consiliu și pun sub semnul întrebării legalitatea deciziilor acestuia. În același timp, majoritatea parlamentară consideră că măsurile sunt necesare pentru protejarea țării de amenințări și lupta împotriva rețelelor criminale.

Profanarea mormintelor la Cimitirul Evreiesc.
 Peste 50 de morminte de la Cimitirul Evreiesc din Chișinău au fost profanate cu simboluri naziste. Organele de drept au inițiat o cauză penală și caută făptașii, iar autoritățile municipale și politicienii au condamnat vandalismul, catalogându-l drept un act de ură și o amenințare la adresa păcii interetnice. Totuși, președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu a exclus că ar putea fi vorba de o provocare planificată.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: