Arina Spătaru a îndemnat locuitorii municipiului Bălți să boicoteze alegerile locale
Full Article 3 minutes read

Arina Spătaru a îndemnat locuitorii municipiului Bălți să boicoteze alegerile locale

Arina Spătaru, fosta deputată care și-a propus să candideze la funcția de primar de Bălți, a îndemnat locuitorii municipiului să boicoteze scrutinul. Apelul a fost lansat pe 2 noiembrie. Anterior, acesteia i-a fost refuzată înregistrarea în cursa electorală.

Fosta deputată, căreia i-a fost refuzată înregistrarea în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți, pentru că nu a adunat numărul necesar de semnături în susținerea sa, consideră nedrepte prevederile actuale ale Codului Electoral. Prin urmare, aceasta a îndemnat bălțenii să boicoteze alegerile.

„Chem bălțenii să saboteze alegerile din 21 noiembrie 2021! Dacă prezența la vot va fi sub 25%, atunci vor fi organizate alegeri repetate. Până atunci, Parlamentul, Guvernul și CEC-ul să schimbe Codul Electoral, să-și facă onest lucrul și să ofere bălțenilor șanse reale de a ieși din cercul vicios al corupților și hoților”, a menționat Arina Spătaru.

Fosta deputată a adunat 3 600 de semnături în susținerea sa, pentru a fi înscrisă în cursa electorală, pe când Codul Electoral prevede un număr de 5 102 semnături. Arina Spătaru consideră că este o încălcare a democrației și a normelor statului de drept. Aceasta a amintit că, în 2019, Partidul Democrat, care era la guvernare, a micșorat numărul de semnături necesare pentru înscrierea în cursa electorală, în cadrul sistemului mixt.

„Și eu, și Maia Sandu, și Inga Grigoriu, pe atunci, am beneficiat de aceste abrogări. Acest lucru demonstrează cum o lege poate oferi șanse cetațenilor de a birui corupția, banditismul și ipocrizia din organele de conducere. Au oare șansa bălțenii în alegerile din 21 noiembrie 2021 să stârpească oligarhia la nivel local? A oferit noua guvernare bălțenilor posibilitatea de a avea un candidat cu adevarat independent de scheme, interese și neșantajabil? Mă miră că partidele pro europene au luat apă în gură”, a mai scris Arina Spătaru.

Anterior, Arina Spătaru a declarat pentru NM că își va căuta dreptatea în instanța de judecată, dacă nu va fi înregistrată în cursa electorală. Fosta deputată a precizat că s-a răzgândit, întrucât cheltuielile de judecată sunt prea mari.

„Nu dispun de resurse financiare suficiente pentru serviciile avocatului”, a declarat pentru NM Arina Spătaru și a precizat că este nevoie de 10 mii de lei doar pentru faza incipientă a dosarului.

Pe 21 octombrie, Spătaru a solicitat extinderea cu 48 de ore a termenului de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar. Cererea nu a fost aprobată.

Noul primar al municipiului Bălți va fi ales pe 21 noiembrie. Funcția a devenit vacantă după demisia lui Renato Usatîi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: