Armata rusă a anunțat că intenționează să ocupe regiunile din sudul Ucrainei și să iasă spre Transnistria. Declarația a fost făcută de către comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, Rustam Minnekaev, citat de TASS.
În cadrul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale” desfășurate în Ucraina, armata rusă trebuie să obțină controlul deplin al regiunii Donbas și asupra regiunilor de sud ale Ucrainei. Acest lucru va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea, dar și ieșire către Transnistria, unde „de asemenea sunt afectate drepturile populației vorbitoare de rusă”. Declarația a fost făcută de către general-maiorul Rustam Minnekaev, comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală.
„Se pare că noi acum luptăm cu întreaga lume, așa cum a fost pe timpul Marelui Război de Apărare a Patriei. Toată Europa, toată lumea era împotriva noastră. Și acum e la fel, ei nu au iubit Rusia niciodată”, a spus militarul rus.
Amintim că, pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începutul unei „operațiuni speciale militare pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. Decizia a atras sancțiuni față de Rusia din partea UE, SUA, dar și altor țări.
NM a solicitat un comentariu din partea Biroului politici de reintegrare, al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și al oficialilor de la Tiraspol. Vom reveni cu detalii pe măsură ce vom primi răspunsurile solicitate.
UPDATE (12:21) Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a refuzat să comenteze declarația lui Minnekaev. „În continuare refuzăm să comentăm subiectele care au legătură cu operațiunea specială”.
***
În luna martie, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a semnalat „creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă”. Potrivit misiunii diplomatice, s-au produs și cazuri de agresiune față de aceștia. Unde anume s-au produs cazurile, reprezentanții ambasadei nu au precizat, însă au îndemnat cetățenii să semnaleze astfel de incidente. Declarații similare au publicat și alte reprezentanțe diplomatice ale Rusiei, inclusiv cea din România.
Ulterior, președinta Maia Sandu a comentat mesajul Ambasadei Rusiei. Șefa statului a dat asigurări că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că nu a fost înregistrată nicio plângere pe motiv de discriminare, mai ales pe criterii de apartenență etnică