Asociația Forța Fermierilor, a căruia director executiv este fostul deputat Alexandr Slusari, se arată îngrijorată în legătură cu ultimele scumpiri pe piața uleiului vegetal. „Este fie abuz de poziție dominantă al unui procesator, fie acordul de cartel din partea rețelelor mari de comerț”, comunică Asociația. În acest context, aceștia solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta modificarea Strategiei Securității Alimentare.
Asociația Forța Fermierilor declară că scumpirile s-au produs în condițiile micșorării prețurilor la floarea soarelui în ultimele luni în rezultatul importului masiv a materiei prime din Ucraina la prețuri reduse.
În acest context, Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării modificării Strategiei Securității Alimentare.
Potrivit Asociației, modificarea Strategiei Alimentare trebuie să includă următoarele componente:
- interzicerea existenței pozițiilor dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie;
- modificarea imediată a legislației protecției concurenței prin introducerea unor proceduri prioritare și reduse în timp în vederea investigării abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încălcări;
- subvenționarea exclusivă a fermierilor mici și mijlocii și cooperativelor acestora în scopul creșterii, păstrării și procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară;
- interzicerea companiilor, controlate direct sau indirect din ofshoruri, să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova;
- extinderea rezervelor de stat prin procurarea de la producătorili autohtoni a cantităților necesare de grău, porumb, ulei vegetal și zahăr în vederea asigurării securității alimentare în perioada de un an.
***
În cadrul unei emisiuni de la postul public de radio din 17 mai, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că există o companie monopolistă, „căreia va trebui să-i vină de hac”. „Vreau să transmit membrilor Consiliului Concurenţei: E timpul să vă mişcaţi. Fie demonstraţi că sunteţi viabili şi utili în cazul unui astfel de monopolist, fie noi nu avem nevoie de o astfel de instituţie”, a declarat speakerul.
A doua zi, CSE a decis că pe perioada stării de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat. În același timp, începând cu 19 mai 2022, TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești se va face fără drept de deducere.
Pe 20 mai, grupul Trans-Oil a anunțat că a atacat în instanță decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit companiei, decizia CSE privind excluderea TVA-ului fără drept de deducere la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodoriza va avea mai multe consecințe precum creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui, amenințare pentru securitatea alimentară a statelor Uniunii Europene, va avea de suferit balanța comercială a țării, precum și climatul investițional.
Menționăm că în unele magazine, un litru de ulei a ajuns să coste 50 de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.