Public hearings at the ECHR

Asociația „Noi sîntem Moldova” va depune o petiție împotriva Moldovei în instanțele UE. De ce sunt nemulțumiți

Asociația „Noi sîntem Moldova” nu este de acord cu răspunsul formulat de  Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în legătură cu plângerea depusă împotriva comunistului Vladimir Voronin. În aceste condiții, președintele Asociației, Alexandru Melnic, a declarat pe 16 septembrie că o să se adreseze cu o petiție în instanțele Uniunii Europene.

„N-am vrut sa scoatem acest gunoi în extern, dar credem ca astăzi aceste documente vor fi transmise în competența celor care finanțează acest stat. Credem că dacă acest stat nu-și apără proprii cetățeni, nici n-are dreptul să se numească stat și să mai pretindă ceva de la diaspora”, a scris Melnic pe pagina sa de Facebook.

Luând în considerație cele expuse mai sus, Alexandru Melnic mai spune că asociația „Noi Sîntem Moldova” o să se adreseze cu o petiție la instanțele Uniunii Europene.

„Nu împotriva lui Voronin, dar împotriva statului Republica Moldova, luând în considerație ca Voronin reprezintă parlamentul”, a conchis acesta.

Amintim că Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a formulat pe 16 septembrie un răspuns către Asociația „Noi sîntem Moldova”,  prin care notează că nu are în atribuții competența de a reprezenta interesele unui grup de persoane în fața instanței de judecată. Acest drept, se arată în răspunsul instituției, este acordat Avocatului Poporului.

Amintim că Asociația ,,Noi Sîntem Moldova” a expediat o plângere în adresa Consiliului împotriva discriminării din Republica Moldova în urma declarațiilor controversate făcute de către comunistul Vladimir Voronin, ex-președinte al țării. Moldovenii din diaspora cer sancționarea deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) pentru cuvintele: „16 ani șterge fundul la italieni și a venit deputat în Parlament”. Autorii plângerii susțin că Vladimir Voronin a încălcat Declarația ONU cu privire la drepturile omului și a umilit și discriminat femeile moldovence care muncesc în calitate de îngrijitoare sau menajere în străinătate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alina Michalkina / NewsMaker

„Propaganda LGBT”, schimbarea de gen și refuzul de a avea copii, interzise în regiunea transnistreană: „Suntem oameni normali”

În regiunea transnistreană va fi interzisă „propaganda LGBT”. Așa-numita „lege” a fost adoptată de legislativul local al regiunii. Interdicția vizează nu doar promovarea relațiilor sexuale netradiționale, ci și schimbarea de sex și refuzul de a avea copii – atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Pentru așa-numita propagandă a „valorilor netradiționale” vor fi aplicate amenzi. Persoanele fizice riscă o amendă de până la 1.840 de ruble transnistrene (aproximativ 1.930 de lei moldovenești). Funcționarii publici – până la 2.760 de ruble (2.900 de lei), iar persoanele juridice – până la 4.600 de ruble (4.830 de lei) sau suspendarea activității pe o perioadă de până la 90 de zile.

Dacă „infracțiunea” va fi comisă în raport cu minori, prin intermediul mass-mediei sau pe Internet, sau este săvârșită de cetățeni străini ori de persoane fără cetățenie, amenzile vor fi mai mari.

Noile norme vor intra în vigoare peste 14 zile de la semnarea de către liderul transnistrean nerecunoscut, Vadim Krasnoselski.

Unul dintre autorii proiectului, așa-numitul vicepreședinte al comisiei pentru educație, organizații obștești și mass-media, Andrei Safonov, a declarat:

„Suntem oameni normali, raționali, care nu doresc ca societatea să fie divizată în așa-numite genuri în număr de zeci. Asta se face întotdeauna pentru a destabiliza situația într-o țară sau alta, e suficient să consulți rapoartele și să cauți pe Internet. Cred că regiunea transnistreană merită dreptul de a nu trece prin toate acestea”, a menționat Safonov.

***

La începutul anului trecut, NewsMaker, împreună cu experți și reprezentanți ai comunității LGBT, a analizat posibilele consecințe ale interzicerii „propagandei LGBT” în regiunea transnistreană, dacă este posibilă o interdicție totală a mișcării LGBT pe malul stâng al Nistrului, ce pot face persoanele LGBT care trăiesc acolo și ce poate face Chișinăul în această situație.

Trebuie menționat că, în această privință, regiunea transnistreană se aliniază Rusiei. În special, în Rusia lupta activă împotriva comunității LGBT a început încă din 2013. Atunci a fost adoptată o lege care interzice propaganda LGBT în rândul minorilor. În 2022, Rusia a interzis complet propaganda LGBT, iar în vara anului 2023 a fost interzisă tranziția de gen. În noiembrie 2023, Curtea Supremă a Rusiei a recunoscut mișcarea LGBT drept organizație extremistă.

Iar în 2024, Rusia a limitat distribuirea informațiilor care „promovează refuzul conștient de a avea copii”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: