O asociație europeană a judecătorilor și procurorilor, Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL), s-a referit la „atacurile asupra justiției din Republica Moldova”. Despre aceasta a comunicat pe 5 iunie Asociația Judecătorilor din Republica Moldova. Potrivit Asociației, MEDEL și-a exprimat „îngrijorarea serioasă cu privire la atacurile individuale asupra judecătorilor care au fost acuzați public, de actori politici cheie, de corupție”. Potrivit sursei, Guvernul Moldovei a fost îndemnat „să se abțină de la orice acţiuni care ar atenta împotriva independenţei justiţiei”, iar Consiliului Superior al Magistraturii i s-a amintit că are „obligația și datoria să acţioneze ori de câte ori judecătorii sunt supuşi declaraţiilor politice”.
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a declarat că, pe 1 iunie curent – la Paris, a fost adoptată „declarația MEDEL privind atacurile asupra justiției din Republica Moldova”.
„MEDEL dorește să-și exprime îngrijorarea serioasă cu privire la evoluțiile raportate în Moldova privind atacurile individuale asupra judecătorilor care au fost acuzați public, de actori politici cheie, de corupție și etichetate drept exemple de sistem judiciar care trebuie să fie „curățate”, numai datorită conținutului deciziilor lor. Ca o componentă cheie a statului de drept, independența sistemului judiciar necesită ca critica exprimată față de hotărârile judecătorești, atunci când este exprimată de reprezentanți ai puterilor legislative sau executive, să nu se transforme în a discredita funcţia judecătorească sau discreditarea individuală a judecătorilor”, a comunicat MEDEL, potrivit Asociației.
Se mai precizează că MEDEL a declarat că „numirea și intimidarea judecătorilor” în timp ce aceștia își exercită funcțiile reprezintă într-adevăr o piedică serioasă în îndeplinirea corectă a rolului lor, din această cauză are loc erodarea încrederii publicului în sistemul de justiție”: „Puterea executivă și legislativă au datoria de a asigura toate cele necesare și protecţia adecvată acolo unde funcţiile instanţelor sunt puse în pericol prin atacuri sau intimidări îndreptate împotriva membrilor sistemului judiciar. Atacurile politice la adresa justiției și criticile dezechilibrate din partea reprezentanților puterile executive sau legislative constituie o ameninţare la adresa echilibrului constituţional într-un stat democratic”.
Potrivit sursei, asociația europeană a judecătorilor și procurorilor a îndemnat Guvernul Republicii Moldova „să se abțină de la orice acţiuni care ar atenta împotriva independenţei justiţiei”.
„MEDEL reamintește că este obligația și datoria Consiliului Superior al Magistraturii să acţioneze ori de câte ori judecătorii sunt supuşi declaraţiilor politice, care le pot submina autoritatea și independența și solicită către CSM respectarea acestui rol important. MEDEL va continua să urmărească îndeaproape evoluția sistemului judiciar din Republica Moldova și își reiterează pe deplin sprijin și solidaritate tuturor judecătorilor moldoveni intimidați și Asociației acestora”, a mai relatat Asociația.
Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés este o asociație europeană a judecătorilor și procurorilor, înființată în 1985 pentru a promova o viziune progresivă a justiției în Europa. MEDEL are 22 de organizații membre din 13 țări europene.
***
Precizăm că, de la sfârșitul anului trecut, premierul Dorin Recean se află în centrul unui scandal după ce a nominalizat și criticat, în ședință de Guvern, magistrați care au pronunțat hotărâri judecătorești controversate. În decembrie 2023 a dat numele celor trei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind excluderea Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – din alegerile locale, iar în ianuarie 2024 – numele a două judecătoare care au pronunțat decizii în dosarul „Frauda bancară”. În ciuda criticilor pe care le-au atras de fiecare dată declarațiile sale, inclusiv din partea Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, Consiliului Superior al Magistraturii și deputatei PAS Olesea Stamate, Dorin Recean a spus, în cadrul unei conferințe de presă din 14 februarie, că va continua să nominalizeze judecători. „Eu, personal, voi continua să îmi îndeplinesc datoria mea de prim-ministru, să informez cetățenii Republicii Moldova despre deciziile care afectează statul Republica Moldova, deciziile care afectează fiecare cetățean din această țară”, a declarat șeful Guvernului.
În februarie curent, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii „să ia măsuri” pentru protejarea independenței justiției și să abordeze subiectul la întâlnirile cu partenerii de dezvoltare ai țării noastre. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!