„Ați luat apa în gură și ați vârât capul în nisip”. Dodon acuză ambasadorii că ar crea precedente periculoase
Full Article 3 minutes read

„Ați luat apa în gură și ați vârât capul în nisip”. Dodon acuză ambasadorii că ar crea precedente periculoase

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon acuză mai mulți ambasadori, inclusiv pe cei ai UE și SUA, că ar închide ochii la faptul că președinta țării Maia Sandu ar încălca prevederile Constituției. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 26 februarie a platformei „Președintele răspunde”.

„Explicați vă rog stimați ambasadori ai UE și SUA și alții. Dacă eu, în calitate de președinte, îmi permiteam așa un dezmăț. Imaginați-vă că Maia Sandu crea o majoritate parlamentară și eu, în calitate de președinte al țării, nu acceptam, după decizia Curții Constituționale. Săreau toți ambasadorii în capul meu. Unde sunt acum partenerii de dezvoltare cu mari standarde europene? Ați luat apa în gură și ați vârât capul în nisip. Pentru că „e rea, dar e a noastră”. Voi creați precedente cu acceptul tacit la fărădelegile care se întâmplă”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM le-a amintit diplomaților că în Republica Moldova au mai fost politicieni pro-europeni care au dezamăgit ulterior.

„Stimați ambasadori, ați mai avut politicieni pe care îi puneați la icoană: Filat, Leancă, Lupu, Plahotniuc. Le iertați tot absolut. Atunci când guvernele proeuropene furau miliarde, voi îi băteați pe spate și le spuneați: „bravo!” și îi dădeați drept exemplu pentru Parteneriatul Estic. Acum, când „liubimcika” (preferata, n.red.) voastră încalcă Constituția, de ce tăceți? Chestia asta va fi penalizată”, a mai spus Dodon.

NM a solicitat o reacție din partea ambasadelor UE și SUA în  Republica Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

***

Amintim că, recent, PSRM a criticat dur declarațiile ambasadorului UE la Chișinău. Aceștia l-au acuzat pe Peter Michalko de amestec în treburile înterne ale țării. Socialiștii s-au arătat indignați de declarația șefulului misiunii UE în Republica Moldova cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului și dezinformarea din unele mijloace de presă.

Și Partidul „ȘOR” a lansat acuzații dure în adresa șefului Delegației UE la Chișinău. Liderul formațiunii, deputatul Ilan Șor, care este anchetat penal într-un dosar privind frauda bancară, l-a acuzat pe Michalko de amestec în treburile interne ale țării.

Declarația a fost făcută după ce  ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat că țara trebuie să aibă un guvern de încredere și este „îngrijorător” atunci când în negocierile pentru formarea executivului participă persoane implicate în frauda bancară.

De asemenea, Michalko a afirmat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și în mai multe privințe au împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.

Pe 25 februarie, 23 de ambasadori au semnat o declarație prin care resping atacurile asupra șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Cu o reacție a venit și Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic, care a cerut partidelor politice „să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se în schimb pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: