Igor Dodon/Facebook

„Ați luat apa în gură și ați vârât capul în nisip”. Dodon acuză ambasadorii că ar crea precedente periculoase

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon acuză mai mulți ambasadori, inclusiv pe cei ai UE și SUA, că ar închide ochii la faptul că președinta țării Maia Sandu ar încălca prevederile Constituției. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 26 februarie a platformei „Președintele răspunde”.

„Explicați vă rog stimați ambasadori ai UE și SUA și alții. Dacă eu, în calitate de președinte, îmi permiteam așa un dezmăț. Imaginați-vă că Maia Sandu crea o majoritate parlamentară și eu, în calitate de președinte al țării, nu acceptam, după decizia Curții Constituționale. Săreau toți ambasadorii în capul meu. Unde sunt acum partenerii de dezvoltare cu mari standarde europene? Ați luat apa în gură și ați vârât capul în nisip. Pentru că „e rea, dar e a noastră”. Voi creați precedente cu acceptul tacit la fărădelegile care se întâmplă”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM le-a amintit diplomaților că în Republica Moldova au mai fost politicieni pro-europeni care au dezamăgit ulterior.

„Stimați ambasadori, ați mai avut politicieni pe care îi puneați la icoană: Filat, Leancă, Lupu, Plahotniuc. Le iertați tot absolut. Atunci când guvernele proeuropene furau miliarde, voi îi băteați pe spate și le spuneați: „bravo!” și îi dădeați drept exemplu pentru Parteneriatul Estic. Acum, când „liubimcika” (preferata, n.red.) voastră încalcă Constituția, de ce tăceți? Chestia asta va fi penalizată”, a mai spus Dodon.

NM a solicitat o reacție din partea ambasadelor UE și SUA în  Republica Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

***

Amintim că, recent, PSRM a criticat dur declarațiile ambasadorului UE la Chișinău. Aceștia l-au acuzat pe Peter Michalko de amestec în treburile înterne ale țării. Socialiștii s-au arătat indignați de declarația șefulului misiunii UE în Republica Moldova cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului și dezinformarea din unele mijloace de presă.

Și Partidul „ȘOR” a lansat acuzații dure în adresa șefului Delegației UE la Chișinău. Liderul formațiunii, deputatul Ilan Șor, care este anchetat penal într-un dosar privind frauda bancară, l-a acuzat pe Michalko de amestec în treburile interne ale țării.

Declarația a fost făcută după ce  ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat că țara trebuie să aibă un guvern de încredere și este „îngrijorător” atunci când în negocierile pentru formarea executivului participă persoane implicate în frauda bancară.

De asemenea, Michalko a afirmat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și în mai multe privințe au împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.

Pe 25 februarie, 23 de ambasadori au semnat o declarație prin care resping atacurile asupra șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Cu o reacție a venit și Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic, care a cerut partidelor politice „să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se în schimb pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: