„Pervîi Prednistrovskii”, un post de televiziune din regiunea transnistreană, a publicat un reportaj despre situația când patru scriitori de pe malul drept al Nistrului nu au putut ajunge la un liceu din orașul Tighina, fiind opriți la postul ilegal de la intrarea în localitate. Potrivit materialului, revistele pe care le transportau scriitorii ar conține informații false despre războiul de pe Nistru, iar în adresa locuitorilor din regiunea transnistreană ar fi folosite sintagme precum „marionete separatiste”. De asemenea, se susține că persoanelor vizate li s-ar fi permis să pătrundă pe teritoriul Tighinei, însă fără reviste. Contactat de NM, unul dintre scriitorii vizați, Dumitru Crudu, a precizat că este vorba despre revistele Timpul, iar narativul despre conținutul acestora este manipulare. El a declarat că „grănicerii” transnistreni nu le-au dat voie să intre în oraș.
„Pervîi Pridnestrovskii” a publicat, în data de 19 septembrie, un reportaj despre incidentul în care patru scriitori de pe malul drept al Nistrului, care intenționau să ajungă la o întâlnire cu elevii unui liceu cu predare în limba română din Tighina, au fost opriți la postul ilegal de la intrarea în localitate, iar în consecință nu au mai putut ajunge la destinație.
Jurnalista Violeta Ganina, autoarea materialului video, a fost la postul ilegal respectiv, unde a discutat cu unul dintre așa-zișii grăniceri implicați în acest caz. Pe tot parcursul materialului, chipul bărbatului nu apare în cadru, fiind filmat de la spate, iar numele său nu este indicat.
El a declarat că oamenii de cultură transportau mai multe numere ale unei reviste, care conțineau informații despre războiul pentru apărarea integrității și suveranității Republicii Moldova din 1992. Potrivit lui, istoria acelui conflict militar ar fi fost „complet rescrisă”. „Au făcut din Federația Rusă țara-agresor. De asemenea, această literatură voiau să o ducă copiilor. (…) Nu puteam permite acest lucru”, a adăugat el.
În reportaj a fost inclus și un comentariu din partea lui Andrei Safonov, „politolog” și „deputat” al organului legislativului local al regiunii transnistrene. Acesta a menționat că în reviste ar apărea sintagme ca „rușii sunt barbari”, precum și „marionete separatiste” în adresa locuitorilor din stânga Nistrului.
De asemenea, în reportaj este negat faptul că scriitorilor nu le-a fost permis să pătrundă în orașul Tighina. Autoarea reportajului a adus reproșuri presei din dreapta Nistrului care a scris despre interzicerea intrării, fiind vizat inclusiv portalul NewsMaker: în materialul video apare o captură de ecran cu știrea NM despre cazul scriitorilor.
Materialul prezintă declarațiile „grănicerului”, care susține că celor patru scriitori le-a fost permisă intrarea pe teritoriul Tighinei, însă fără revistele pe care le aveau – lucru care nu a fost acceptat de ei.
„Nu intenționam să confiscăm literatura în cauză. Le-am explicat în mod adecvat cetățenilor că pot să intre pe teritoriul Transnistriei fără ea. Puteau să o lase în afara teritoriului punctului de trecere, să-și continuie călătoria, iar la întoarcere să o ia. Însă cetățenii nu au fost de acord, s-au întors și au plecat în direcția opusă”, a spus el.
Contactat de NM, unul dintre scriitorii vizați, Dumitru Crudu, a precizat despre reportajul prezentat în stânga Nistrului: „E vorba despre revista TIMPUL. Tot ce spun ei acolo sunt minciuni. Ei ne-au luat actele și ne-au interzis să intrăm în Bender (o altă denumire a orașului Tighina – n. r.). După care ne-au expulzat din Transnistria. Noi n-am scris nicăieri că toți transnistrenii sunt barbari și nicăieri nu i-am numit separatiști. Nicăieri în revistă. Manipulări cum nu am mai văzut. Ne pun în gură lucrurile pe care nici în somn nu le-aș spune”.
Cazul celor patru scriitori
Precizăm că, pe 16 septembrie, scriitorii Maria Ivanov, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun și Elvira Moroșan se deplasau cu mașina spre liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris, și au fost opriți de așa-zișii grăniceri transnistreni la postul ilegal de la intrarea în oraș. Maria Ivanov a relatat, pe rețelele de socializare, că le-au fost luate buletinele de identitate și au fost analizate amănunțit toate revistele pe care le aveau, care urmau a fi donate liceului. Potrivit ei, cel mai mult le-a atras atenția „grănicerilor” un număr care conține imagini din Kiev, realizate recent de fotograful Ștefan Susai.
După mai bine de o oră, scriitorilor le-au fost restituite actele, au fost preluate exemplarele numărului cu fotografii de la Kiev și nu au fost lăsați să intre în localitate.
Biroul politici de reintegrare a declarat, pentru NM, că s-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema.
Pe 20 septembrie, Revista Timpul, ediția din Republica Moldova, a anunțat că numerele publicației au ajuns totuși la elevii liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina. Aceasta publicat și o fotografie în care mai mulți elevi țin în mâine revistele.
De asemenea, Revista Timpul a precizat că, în curând, Maria Ivanov, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun și Elvira Moroșan vor vizita instituția de învățământ împreună cu scriitorul Oleg Serebrian, tot el vicepremier pentru Reintegrare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!