Arcadie Gherasim, Sergiu Stanciu, Corneliu Popovici, Aurelian Dănilă, Loretta Handrabura, Cristian Jardan și Irina Mațenco vor fi propuși pentru numirea în funcția de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media. Candidaturile au fost aprobate, pe 22 noiembrie, de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat și a aprobat candidații pentru funcția de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media, propuși de fracțiunile parlamentare și de organizațiile societății civile.
În total, 14 persoane au depus dosarele, însă două dintre ele și-au retras candidaturile. Membrii Comisiei au intervievat 12 candidați:
- Arcadie Gherasim și Sergiu Stanciu, propuși de către majoritatea parlamentară;
- Corneliu Popovici, propus de către opoziție;
- Cheptănaru Ecaterina, Ciorici Grigore, Danilă Aurelian, Grosu Alexandru, Handrabura Loretta, Jardan Cristian, Mațenco Irina, Smolnițchi Leonid și Verșinin Alexandru, nouă candidați propuși de organizații ale societății civile.
În baza voturilor acordate de membrii Comisiei, următorii candidați vor fi propuși pentru numire plenului Parlamentului: Arcadie Gherasim, Sergiu Stanciu, Corneliu Popovici, Aurelian Dănilă, Loretta Handrabura, Cristian Jardan și Irina Mațenco.
Potrivit legislației, Consiliul de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media este format din șapte membri, trei propuși de fracțiunile parlamentare și patru înaintați de organizațiile societății civile. Membrii Consiliului de supraveghere și dezvoltare sunt desemnați cu votul majorității deputaților, pentru un singur mandat de șase ani.
Pe 4 noiembrie, Proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale a fost aprobat în lectură finală de către majoritatea parlamentară. Potrivit documentului, Compania „Teleradio-Moldova” trece sub control parlamentar și se revizuiesc modalitățile de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al Companiei dar și a Consiliului Audiovizualului.
Potrivit autorilor proiectului, aceste modificări vor duce la responsabilizarea furnizorului public național de servicii media.