Au fugit de mobilizare și locuiesc în aeroport. Povestea a cinci ruși blocați la Seul
Full Article 3 minutes read

Au fugit de mobilizare și locuiesc în aeroport. Povestea a cinci ruși blocați la Seul

Cinci ruși care au fugit de mobilizare, de câteva luni locuiesc în aeroportul din Seul. Aceasta se întâmplă pe motiv că autoritățile sud-coreene au refuzat să le acorde azil, scrie baza. Bărbații, din diferite regiuni rusești, au părăsit țara încă din toamnă și de atunci locuiesc în sala de așteptare a Aeroportului Internațional Incheon. 

Ei plănuiau să primească azil în Coreea de Sud, dar Ministerul Justiției local le-a refuzat solicitarea. „Au decis că ignorarea serviciului [militar] nu poate fi considerată un motiv întemeiat”, comunică sursa cu referire la The Korea Times.

Printre bărbații care locuiesc pe aeroportul din Seul se numără: Vladimir în vârstă de 23 de ani, Andrei de 30 de ani și un fost fotbalist în vârstă de 31 de ani, Jashar. Identitatea a încă doi ruși nu a fost dezvăluită. 

Vladimir și Andrei au spus că au decis să fugă din țară după ce au primit somația. Iar Jashar, potrivit lui, nu era supus recrutării. El ar fi fost obligat să semneze un document prin care se afirmă că va fi considerat dezertor dacă nu se prezintă la serviciul militar. Bărbatul a mai spus că doi dintre cunoscuții lui au decedat recent într-un atac al Forțelor Armate ale Ucrainei asupra locației trupelor ruse din Makeevka.

Sursa mai declară că bărbații ar fi putut zbura în altă țară, dar ei au depus plângeri la Ministerul Justiției, solicitând anularea refuzului de azil.

Amintim că o instanță de judecată din peninsula rusă Kamceatka l-a condamnat la un an și 8 luni de închisoare pe un bărbat pentru că a refuzat să lupte în Ucraina.

***

Mobilizarea în Rusia a fost anunțată pe 21 septembrie 2022. Pe 28 noiembrie, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a informat, în cadrul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, că a fost convocat numărul planificat de rezerviști – 300 de mii de oameni.

„Expedierea cetățenilor chemați la mobilizare a fost finalizată. Sesizarea cetățenilor a fost oprită și nu sunt planificate sarcini suplimentare. Ordinul înaintat de dumnevoastră – 300 de mii de oameni – a fost îndeplinit. Nu sunt planificate sarcini suplimentare”, a anunțat Șoigu. Șoigu a spus că pe viitor, comisariatele militare vor continua să accepte doar voluntari și contractori.

Pe 3 decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a anunțat că procesul de mobilizare din Federația Rusă a luat sfârșit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: