În decursul ultimei săptămâni, oamenii legii au aplicat 646 de contravenții, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a noului coronavirus. Declarația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului de Interne, Sergiu Golovaci, în cadrul conferinței din 7 octombrie.
Dintre cei aproximativ 13 000 de cetățeni obligați să respecte regimul de autoizolare la domiciliu, 73 au ignorat legea și au părăsit în mod conștient locul indicat în fișele epidemiologice. Este vorba fie despre persoane diagnosticate cu formă ușoară de infecție cu COVID-19, fie că au contactat cu pacienți infectați. Aceștia vor fi amendați.
În 224 de unități de comerț au fost atestate încălcări ale prevederilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică – fie de către administratori, fie de către vizitatori. De asemenea, au fost înregistrate 163 de încălcări în piețe. Cele mai frecvente dintre acestea se referă la faptul că nu sunt purtate măștile de protecție, atât de către cumpărători, cât și de către vânzători; nu este respectată distanța socială; nu au fost puse la dispoziția vizitatorilor substanțe dezinfectante.
„Aflarea în locurile publice este un alt element alarmant. Săptămâna trecută, în special în zilele de odihnă, au fost constatate 131 de încălcări: tradiția de a organiza foișoare în diverse locuri, în special cele care nu sunt prestabilite pentru astfel de activități, aflarea în locuri publice, parcuri, alei și alte locuri în grupuri mai mari de trei persoane și purtatul măștii în situațiile în care nu poate fi evitată aglomerația, fie și în spațiile publice”, a precizat reprezentantul MAI.
Sergiu Golovaci a mai spus că, în unele localități, oamenii s-au mobilizat și respectă măsurile de răspândire a noului coronavirus, dovadă fiind și numărul mic de infectări.
„Doar prin eforturi comune vom reuși să stabilizăm situația epidemiologică din țară. Ignoranța, nerespectarea, în unele cazuri chiar intențiile de rea-voință a unora aduce cîteodată la situații alarmante în unele localități, dar nu în toate. Sunt și localități unde cetățenii se mobilizează, respectă aceste cerințe și, respectiv, rata de infectare în aceste localități este cu mult mai mică decât cele plasate în zona roșie”, a completat Golovaci.
Amintim că, din 1 octombrie, în mai multe unități administrativ-teritoriale a fost instituit cod roșu în sănătate, inclusiv în Chișinău.