„Au profanat cuvântul reformă”. PSRM așteaptă demisia ministrului Justiției și a judecătorilor Curții Constituționale

Deputatul socialist Vasile Bolea susține că Sergiu Litvinenco ar trebui să demisioneze din funcția de ministru al Justiției. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing din 14 decembrie, în contextul notei critice publicate de Comisia de la Veneția asupra modificărilor adoptate de Parlament la Legea Procuraturii. La fel, Bolea este de părere că ar trebui să renunțe la mandat și judecătorii Curții Constituționale. 

„Ei au profanat cuvântul „reformă” și mai departe, părerea mea, este că trebuie să își dea demisia. În primul rând, vorbesc despre ministrul Justiției – Litvinenco. Vorbesc despre judecătorii CC, care nu au admis sesizările pe care le-am depus noi, împreună cu dl Voronin, prin care am solicitat să fie declarate neconstituționale legile cu privire la modificarea Legii Procuraturii, invocând aproximativ aceleași idei ale Comisiei de la Veneția”, a declarat Bolea.

De asemenea, parlamentarul PSRM susține că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este gata să contribuie la îmbunătățirea legislației.

„Noi mereu am spus partenerilor că suntem gata să aducem un aport substanțial atât la reforma Procuraturii, cât și la cea a instanțelor judecătorești. Dar în primul rând trebuie să fim auziți. Ceea ce a făcut guvernarea a arătat că nu a susținut acel examen la care a venit”, a mai spus Bolea.

Nici ministrul Justiției, nici judecătorii Curții Constituționale nu au comentat declarația lui Vasile Bolea.

***

Pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat concluziile formulate după examinarea amendamentelor la Legea procuraturii, adoptate de Legislativ în august 2021. Experții au remarcat că modificările au fost adoptate înainte de a fi supuse dezbaterilor cu societatea civilă și specialiștii din domeniu. În opinia Comisiei, astfel de amendamente ar trebui adoptate într-un mod „mai transparent”. De asemenea, aceștia au ajuns la concluzia că autoritățile ar trebui să revadă procedura cu privire la evaluarea activității procurorului general.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021. Acesta a remarcat că în țara noastră există „unele particularități specifice”, a dat asigurări că recomandările Comisiei vor fi examinate cu mare atenție, însă a subliniat că „reforma justiției va continua”.

Iar președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat într-o emisiune televizată că evaluarea activității procurorului general suspendat va continua, iar cadrul legal va fi îmbunătățit pe parcurs.

Pe 11 noiembrie, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate a declarat că „prevederile respective vor trebui anulate”, în cazul în care Comisia de la Veneția va considera că acestea nu sunt benefice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: