Andrei Mardari/NewsMaker

Evaluarea activității lui Stoianoglo va continua, în pofida criticilor Comisiei de la Veneția. Grosu: „Nu văd motive de a ne opri”

Procesul de evaluare a activității procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo va continua în pofida criticilor aduse de Comisia de la Veneția la modificările la Legea Procuraturii. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul ediției din 13 decembrie a emisiunii „În Profunzime”.

„Probabil, trebuia să dăm mai mult timp pentru dezbateri, dar însăși abordarea de a evalua performanța unui procuror este ok. Haideți  să îmbunătățim. Noi, bineînțeles, vom ține cont de criteriile, comentariile pe care le înaintează Comisia de la Veneția, dar ca mecanism de a evalua performanța unui procuror, din ce mi s-a spus mie și am văzut, este ok. Acum că trebuie să fie mai detaliat, mai elaborat și să avem grijă ca finalmente, CSP-ul să fie cel care să ia decizia privind performanța sau lipsa de performanță a celui evaluat. Acum, procese perfecte nu sunt. Noi o să ne uităm foarte atent, o să îmbunătățim mecanismul și o să mergem mai departe”, a declarat Grosu.

La întrebarea moderatoarei dacă va fi suspendat procesul de evaluare a activității lui Alexandr Stoianoglo, până la crearea cadrului legal, Igor Grosu a răspuns negativ.

„Nu, noi mergem mai departe cu acest cadru legislativ. Nu văd motive de a ne opri. Că mecanismul poate fi îmbunătățit, dar noi avem situația pe care o avem, un sistem care trebuie curățat, care nu o să se curățe singur, cât de mult nu ar spune Comisia de la Veneția…”, a mai spus Grosu.

Amintim că, pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat concluziile formulate după examinarea amendamentelor la Legea procuraturii, adoptate de Legislativ în august 2021. Experții au remarcat că modificările au fost adoptate înainte de a fi supuse dezbaterilor cu societatea civilă și specialiștii din domeniu. În opinia Comisiei, astfel de amendamente ar trebui adoptate într-un mod „mai transparent”. De asemenea, aceștia au ajuns la concluzia că autoritățile ar trebui să revadă procedura cu privire la evaluarea activității procurorului general.

În afară de asta, experții au remarcat că indicii de evaluare sunt aplicați retroactiv și a criticat frecvența evaluării la care poate fi supus procurorul general: „O evaluare poate fi inițiată în fiecare an. Asta înseamnă că procurorul general poate fi supus unui număr de 7 evaluări pe durata mandatului său, pe când procurorii simpli sunt evaluați o dată la 4 ani”.

La fel, Comisia de la Veneția a menționat că procurorul general ar trebui reinclus drept membru din oficiu al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia, găsită vinovată de CEDO pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și încălcarea drepturilor omului în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis miercuri, 9 iulie, două hotărâri în dosarele împotriva Rusiei, potrivit Associated Press (AP). În prima decizie, instanța a recunoscut Moscova responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Donbas, vara anului 2014, în urma căreia au murit 298 de persoane. În cealaltă hotărâre se precizează că Rusia a încălcat dreptul internațional în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit AP, citat de The Moscow Times, acesta este primul caz în care o instanță internațională recunoaște Moscova responsabilă pentru doborârea avionului malaezian, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul invaziei totale din Ucraina din 2022.

Curtea a emis aceste hotărâri examinând cauzele împotriva Rusiei, inițiate de Ucraina și Țările de Jos. În total, Kiev și Amsterdam au înaintat către CEDO patru cereri, care acoperă un spectru larg de presupuse încălcări ale drepturilor omului atât în cazul avionului doborât, cât și pe parcursul războiului total.

Totodată, AP califică deciziile CEDO drept în mare parte simbolice, deoarece Moscova nu mai recunoaște jurisdicția acesteia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră deciziile instanței de la Strasbourg ca fiind nule și nu intenționează să le respecte.

Cu toate acestea, familiile victimelor catastrofei MH17 consideră hotărârea CEDO un pas important în cei 11 ani de luptă pentru dreptate, notează AP.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Țările de Jos, în care doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru multiple omoruri, pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: