Autoritățile din Lituania consideră că problema migranților de la frontiera cu Belarus și UE este un instrument de șantaj din partea liderului belarus, Alexandr Lukașenko. Declarația a fost făcută, pentru NM, de prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte. Oficialul a mai declarat că se identifică soluții și, potrivit ei, criza ar putea fi depășită cu ajutorul unor curse aeriene de repatriere a oamenilor.
„Vedem că situația este încă foarte complicată. Și aprecierea nu se schimbă: este un atac pentru care [Alexandr] Lukașenko folosește oameni vii, pe care i-a adus în Belarus prin concesii pentru vize, prin alte instrumente de marketing. Au promis oamenilor că vor putea trece ușor hotarul cu UE, dar nu e așa. Aceasta a fost o reacție la sancțiuni”, a declarat Simonyte.
Prim-ministrul a menționat că Lituania încearcă să apere frontiera cu UE. „Și în același timp, lucrăm cu partenerii din cadrul UE, ca să identificăm o soluție pentru acești oameni din Belarus. Au fost câteva curse aeriene de repatriere și unii oameni au revenit în țările lor. Cred că în acest fel, această criză ar putea fi depășită”, a comunicat Ingrida Simonyte.
Interviul integral, pentru NM, cu Ingrida Simonyte poate fi citit aici.
***
Amintim că, pe fundalul relațiilor tensionate dintre Belarus și Lituania, Letonia și Polonia, s-a produs o criză provocată de migranții originari din Siria și Irak, care intenționează să ajungă în UE.n La începutul lunii iulie, Alexandr Lukașenko a declarat că Belarus nu va mai opri migranții ilegali care vor să pătrundă în spațiul european, întrucât, din cauza sancțiunilor „nu sunt nici bani, nici puteri”. Pentru a bloca accesul numărului mare de refugiați, Letonia, Lituania și Polonia au început să construiască garduri la frontiera cu Belarus.
Din 8 noiembrie, situația s-a înrăutățit. Atunci pe internet a fost publicată o înregistrare video în care se vede cum un număr mare de refugiați s-a adunat pe teritoriul netru din apropierea punctului de trecere „Bruzgi” de la frontiera belaruso-poloneză. Potrivit estimărilor, este vorba de peste 2000 de oameni. Cu circa 300 de metri înainte de punctul de trecere, migranți au intrat în pădure și au instalat acolo o tabără. După câteva zile, pe 15 noiembrie, au părăsit tabăra și s-au adunat la punctul „Bruzgi”. Potrivit diferitor date, numărul migranților a ajuns la 3,5 mii.
Pe 16 noiembrie, migranții au încercat să ia cu asalt frontiera. Aceștia au aruncat cu pietre în oamenii legii, care au răspuns cu tunuri cu apă. Tentativa a eșuat, iar migranții au instalat o tabără chiar lângă punctul de trecere. Ambele părți au anunțat victime, iar Polonia și Belarus au inițiat dosare penale.
Ulterior, o parte dintre refugiați s-a adresat la Centrul creat de autoritățile belaruse. Alte persoane s-au reîntors în țara de origine. UE a anunțat că va aloca 700 000 de euro pentru criza migranților din Belarus.