Președinta Maia Sandu a declarat că unii profesori ezită să poarte discuții cu elevii despre procesul aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Le califică drept discuții politice, a spus șefa statului. Președinta i-a rugat pe acești profesori „să privească atent realitatea din jur”, menționând că alegerea între pace și război nu este o simplă discuție politică. Declarațiile au fost făcute de Maia Sandu, pe 25 februarie, la evenimentul de lansare a Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL). Instituția își propune să formeze o rețea din circa 1000 de mentori, aleși din rândul celor mai buni profesori, care vor ajuta tinerii specialiști, stagiarii, dar și colegii în dezvoltarea profesională la locul de muncă.
Maia Sandu a spus că, în ultima perioadă, educația devine o temă centrală în societate.
„Sper că Institutul va reuși să ridice calitatea predării în școlile din țara noastră, va ajuta pedagogii să adopte metode de predare noi și să se adapteze mai bine la condițiile moderne, tot mai complexe, din sălile de studii”, a comunicat Sandu.
Președinta a adăugat că „în timp ce noi discutăm în liniște despre educație, avem această libertate și oportunitate, în țara vecină, în Ucraina, copiii învață alfabetul în subsoluri, iar profesorii predau teme sub atacul bombelor gândindu-se că fiecare lecție predată poate fi ultima”.
„Această tragedie ne arată foarte clar că o societate în care te poți dezvolta, în care un om se poate dezvolta plenar, este o societate, în primul rând, pașnică și, bineînțeles, liberă. Aceasta este societatea pe care vrem s-o construim; dreptul la viață, la exprimare, la educație, dreptul să alegi pentru tine, gândirea critică – acestea sunt valorile pe care vrem să le educăm. (…) Așa cum vedem în țările europene. Pentru că Uniunea Europeană este despre societatea în care vrem să trăim și noi”, a adăugat șefa statului.
Potrivit Maiei Sandu, la prima etapă a activității sale, INEL va pregăti o mie de mentori și formatori dintre cei mai buni profesori din Moldova, iar aceștia vor lucra în școlile din toată țara și vor sprijini continuarea formării profesionale a colegilor lor pedagogi.
„Mizez pe faptul că rețeaua de mentori și formatori va contribui astfel la încurajarea gândirii critice și în rândul cadrelor didactice. Vrem ca toți copiii noștri să reușească, să reziste în societatea modernă, și pentru asta avem nevoie de profesori activi, cu minți agere, deschiși pentru idei noi, în toate școlile din țară”, a menționat Sandu.
Președinta a mai spus că „suntem în proces de aderare la Uniunea Europeană – un proces complex, care va pune țara noastră pe un parcurs de modernizare și transformare profundă și care va viza toate aspectele vieții din Moldova” și că „este important să vorbim în școli despre acest proces, despre ceea prin ce trece societatea noastră, în parcursul european”.
„Aud că unii profesori de la noi ezită să poarte asemenea discuții în școală, calificându-le drept discuții politice. Îi rog pe acești profesori să privească atent realitatea din jur. Alegerea între pace și război, între democrație și tiranie nu este o simplă discuție politică. De această alegere depinde viața noastră, a tuturor. Și azi, și mâine, și peste 10, 20, 30 de ani. (…) Uniunea Europeană este un proiect al păcii, iar aderarea la UE este, pentru noi, o garanție în plus a stabilității Moldovei. Văzând devastarea și moartea pe care le lasă în urma sa războiul din Ucraina, noi alegem pacea și viața”, a comunicat Sandu.
Șefa statului a menționat că „în Rusia, opoziția este persecutată și alungată din țară, liderii mișcărilor democratice sunt omorâți în închisoare – așa cum s-a întâmplat cu Alexei Navalnîi, acum câteva zile – iar oamenii care ies să le onoreze memoria sunt reținuți de cei care protejează regimul”.
„Copiii noștri trebuie să cunoască și să înțeleagă dramele prin care trec oamenii care trăiesc într-un stat autoritar anume pentru ca să poată să protejeze societatea pe care o vor construi. Școala formează în primul rând caractere”, a conchis Sandu.
***
În octombrie 2023, Guvernul a aprobat înființarea la Chișinău a primului Institut Național pentru Educație și Leadership. Se menționa că în cadrul instituției vor activa 17 angajați care în anul 2024 vor forma o rețea din circa 1000 de mentori, salarizați adițional, aleși din rândul celor mai buni profesori. Mentorii vor ajuta tinerii specialiști, stagiarii, dar și colegii în dezvoltarea profesională la locul de muncă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!