Peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023. Precizarea a fost făcută, pe 15 mai, în cadrul unui eveniment de presă, de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Oficialul a declarat că după aplicarea unor mecanisme de filtrare s-a stabilit că unele familii se regăseau în alte categorii de vulnerabilitate decât cele care le fusese atribuite. În acest context, deputatul PAS, Dan Perciun, prezent și el la eveniment, a anunțat că în următorul sezon de încălzire vor fi aprobate încă 2 categorii de vulnerabilitate în funcție de care vor fi compensate facturile.
Alexei Buzu a accentuat că pentru acordarea compensațiilor au fost utilizate resurse financiare în valoare de 3,4 miliarde de lei.
„Din aceste 763 000 de gospodării, în luna noiembrie, 82% au fost incluse în categoria de vulnerabilitate foarte ridicată, după care ponderea acestor gospodării în categoria foarte ridicată a variat între 80-77%. În luna ianuarie-februarie am aplicat filtre adiționale pentru a identifica mai bine gradul de vulnerabilitate și o parte din aceste familii s-au regăsit în alte grupuri de vulnerabilitate”, a declarat Alexei Buzu.
În acest context, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlament, Dan Perciun, a anunțat că în următorul sezon rece, vor fi aprobate încă două categorii de vulnerabilitate. Potrivit deputatului, acest lucru este necesar pentru o mai bună echitate socială.
„Noi nu am cerut o confirmare a statutului de chiriaș, iar anul viitor o să insistăm ca să existe contracte de chirie, care să confirme că persoana care solicită compensație cu adevărat locuiește în bunul imobil”, a subliniat Dan Perciun.
Amintim că, în luna octombrie anul trecut, a fost creat programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Acesta presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor.
Pentru implementarea programului guvernamental au fost prevăzute resurse financiare în valoare de cinci miliarde de lei. Cetățenii au beneficiat de compensații până în luna martie, inclusiv.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!