Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede instituirea unei noi proceduri de licențiere a posturilor TV și de radio din autonomie. Iar asta în condițiile în care Consiliul Audiovizualului (CA) este singura autoritate care emite licențe pentru difuzarea posturilor de televiziune și radio din Moldova. Președinta CA, Liliana Vițu, și opt ONG-uri de media au criticat inițiativa, calificând-o drept o încercare de a „submina libertatea presei”.
Proiectul de lege adoptat de APG
Pe 25 iunie, APG a adoptat în prima lectură amendamente la legea locală care reglementează activitatea instituțiilor mass-media audiovizuale. Printre altele, se instituie o nouă procedură de licențiere a activității posturilor TV și de radio din Găgăuzia, care constă în obținerea din partea Direcției Generale Construcții și Infrastructură a UTAG, contra cost, a unei autorizații numite Izin.
Ce spune președinta CA
Într-un comentariu pentru Media Azi, președinta CA, Liliana Vițu, menționat că acest mecanism „paralel” de acordare a licențelor pentru posturile de televiziune și radio o încercare de a „eluda” deciziile instanțelor de judecată națională, prin care Legea UTA Găgăuzia cu privire la licențierea unor genuri de activități, adoptată de APG, s-a declarat ilegală. Vițu califică inițiativa autorităților găgăuze drept o încălcare a legii, deoarece singura autoritate competentă de a elibera acte permisive în domeniul audiovizual în Republica Moldova este CA.
„Înlocuirea licenței de emisie cu așa-numitul permis Izin, în baza căruia vor putea funcționa furnizorii de servicii media audiovizuale din UTAG, creează riscul iminent de apariție (sau continuare a activității) a unor servicii de televiziune și de radiodifuziune sonoră plasate în afara câmpului legal”, a spus Liliana Vițu.
Reacția ONG-urilor de media
De asemenea, opt ONG-uri de media au publicat o declarație comună în care au criticat inițiativa APG, calificând-o drept o încercare de a „submina libertatea presei” din regiune. ONG-urile au subliniat că Găgăuzia poate fi administrată în temeiul actelor normative ale Adunării Populare doar în cazul în care acestea nu contravin Constituției și legislației Republicii Moldova. Iar conform legii, CA este unica autoritate investită prin lege să decidă asupra acordării actelor permisive de difuzare a unui anumit serviciu media audiovizual.
„Instituirea unor mecanisme parale de autorizare, precum Izinul, din partea autorităților UTAG, constituie o tentativă de eludare a regimului de autorizare existent și contravin legislației statului, precum și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, au comunicat ONG-urile.
Astfel, semnatarii au solicitat autorităților de la Comrat să retragă proiectul de lege.
Declarația a fost semnată de:
– Centrul pentru Jurnalism Independent;
– Asociaţia Presei Independente;
– Asociația Presei Electronice;
– Comitetul pentru Libertatea Presei;
– Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic;
– RISE Moldova;
– Centrul „Acces-info”;
– Asociația Media Guard.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!