„Avem de a face cu o partidă de braconaj”. Cel mai mare urs din România ar fi fost împușcat de un prinț austriac
Full Article 2 minutes read

„Avem de a face cu o partidă de braconaj”. Cel mai mare urs din România ar fi fost împușcat de un prinț austriac

Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) susțin că cel mai mare urs brun din România a fost împușcat în județul Covasna de către un prinț austriac, transmite Digi24.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7000 de euro și-a fundamentat uciderea ursului prin derogarea oferită de Ministerul Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui, care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green.

În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care există în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Agent Green mai menționează că ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunii Europene și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul pune în pericol vieți omenești și gospodării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: