„Avem un cuvânt greu de spus”. Platforma DA va participa la alegerile locale din Chișinău
Full Article 3 minutes read

„Avem un cuvânt greu de spus”. Platforma DA va participa la alegerile locale din Chișinău

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a anunțat că a luat decizia să participe la alegerile locale din Chișinău. Urmare a ședinței Consiliului Național al Partidului, reprezentanții Platformei au inițiat un proces de consultare cu alte partide extraparlamentare „în vederea unei construcții electorale în jurul Platformei DA pentru identificarea unui candidat la funcția de primar general al capitalei”. 

Liderul Platformei Dinu Plîngău a declarat că „s-a luat decizia privind participarea Platformei DA la alegerile locale sub brandul politic propriu”.

„Pentru alegerile din municipiul Chișinău vor fi depuse toate eforturile pentru o alianță mai largă a forțelor pro-democratice, pro-europene. Deja a fost inițiat un proces de consultare cu alte partide extraparlamentare în vederea unei construcții electorale mai largi în jurul Platformei Demnitate și Adevăr atât pentru Consiliul Municipal Chișinău, cât și pentru identificarea unui candidat la funcția de primar general al capitalei”, a spus Plîngâu.

El a evidențiat că „pentru a diminua riscurile unui succes electoral al partidelor oligarhice este necesară o alianță mai largă a forțelor pro-democratice și pro-europene extraparlamentare”.

„Avem un cuvânt greu de spus. (…) Vă îndemnăm să fiți cu ochii pe noi, să ne ajutați să facem o altfel de politică”, a conchis Plîngău.

Potrivit noului Cod Electoral intrat în vigoare la 1 ianuarie, în 2023 alegerile locale generale ar putea avea loc pe 29 octombrie sau 5 noiembrie.

***

În august 2022, primarul capitalei Ion Ceban anunța că va candida pentru un al doilea mandat la funcția de primar al capitalei. „Am discutat acest lucru cu familia, am discutat cu echipa. Avem de finalizat foarte multe proiecte începute, mari, importante pentru municipiul Chișinău. Cred că cei aproximativ 3 ani de mandat dă dovadă de faptul că avem și potențial, rezultatele pe care le furnizăm sunt peste 80% din ceea ce am promis în campania electorală deja realizate”, declara Ceban.

În septembrie 2022, președintele Parlamentului Igor Grosu anunța că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spânu și deputatul PAS Lilian Carp – sunt potențiali candidați ai PAS pentru funcția de primar al Chișinăului.

Ulterior, Vladimir Bolea a declarat că a refuzat să fie candidatul PAS la alegerile pentru Primăria Chișinău din toamnă și că același lucru l-ar fi făcut și actualul secretar general al Președinției Andrei Spînu. Potrivit acestuia, în lista potențialilor candidați la funcția de primar al Chișinăului au rămas Lilian Carp, dar și „alți colegi care ar dori”.

Ministrul a mai menționat că Natalia Gavrilița „n-ar fi un candidat rău”, dar nu cunoaște dacă este un potențial candidat. „Are o experiență în spate, cunoștințe, a administrat un stat, totuși”, a subliniat Bolea.

Pe 21 februarie, Natalia Gavrilița a fost întrebată dacă va fi candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la următoarele alegeri locale din Chișinău. Gavrilița a spus că „sunt mai multe posibilități pentru următoarea perioadă”. „Nu cred că acum este cazul să iau decizii. După o astfel de perioadă este cazul să iau un respiro, să merg într-o vacanță și doar după asta să iau o decizie”, a menționat Natalia Gavrilița.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: