DOC Avocații declară grevă generală pentru patru zile
Full Article 2 minutes read

DOC Avocații declară grevă generală pentru patru zile

Avocații declară grevă generală pentru perioada 20 ianuarie – 24 ianuarie 2022, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Asta după ce, Parlamentul nu a făcut niciun anunț cu privire la retragerea amendamentului deputatei PAS, Olesea Stamate la proiectul de lege privind modificarea legii cu privire la avocatură.

„În cazul cazul în care Parlamentul RM nu va admite adresarea Uniunii se declară grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat”, se arată în declarația Uniunii.

Consiliul Uniunii Avocaților a declanșat greva japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie, prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng. Mai mulți avocați s-au arătat indignați de un amendament înaintat de Stamate.

Documentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură. Acesta are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În acest fel, odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați – fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

La rândul său,  Olesea Stamate, a venit cu o reacție și a declarat că anume abuzurile comise au dus la dorința avocaților de a fi protejați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: