Avocatul Copilului cere retragerea proiectului de lege care prevedere introducerea pedepselor pentru elevi
Full Article 2 minutes read

Avocatul Copilului cere retragerea proiectului de lege care prevedere introducerea pedepselor pentru elevi

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Vasile Coroi cere ca proiectul de modificare a Codului Educației, care prevede introducerea pedepselor pentru elevii care insultă profesorii, să fie retras din Parlament. Informația se conține într-o declarație publicată pe site-ul Oficiului Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Vasile Coroi a declarat că apreciază efortul Ministerului Educației de a crea un mediu școlar sigur și prietenos pentru toți participanții la procesul educațional, inclusiv pentru profesori, dar nu susține abordarea propusă, care, în opinia sa, poate încălca drepturile copiilor. De exemplu, aceasta ar putea încălca dreptul la libera exprimare, a precizat Coroi.

Ombudsmanul a subliniat, de asemenea, că elevii care sunt predispuși la violență au mare nevoie de înțelegere și ajutor.

Există și alte cauze și motive pentru comportamentul agresiv și perturbator la școală. Printre acestea putem enumera: dificultăți de învățare nediagnosticate, probleme de procesare senzorială (cum ar fi în TSA), ADHD, anxietate și depresie nediagnosticată, status epileptic. Astfel, există riscul ca pedepsind copilul pentru comportament agresiv, să pierdem din vedere semnale importante care ne comunică că acesta ar putea avea o problemă de sănătate sau de dezvoltare ce necesită o intervenție cât mai precoce. Totodată, ar compromite principiul nondiscriminării și dezideratele educației incluzive”, se arată în declaarație.

În acest context, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a declarat că se alătură apelului CNAPAC privind retragerea proiectului de modficare a Codului Educației din Parlament.

***

Precizăm că proiectul de modificare a Codului Educației prevede că elevii vor fi pedepsiți pentru insultarea profesorilor, cadrele didactice vor beneficia de asistență psihologică, iar părinții vor primi 1 000 de lei, lunar, dacă își transferă copiii de la școlile rurale la liceele raionale. În martie, proiectul a fost aprobat de Guvern, iar ulterior – votat în prima lectură de deputați. Inițiativa legislativă urmează a fi examinată în lectura a doua.

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, împreună cu 20 de organizații ale societății civile, a cerut Ministerului Educației să retragă pachetul de modificări la Codul Educației. Centrul a declarat că protecția copiilor „nu poate fi realizată prin pedepsirea lor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: