Avocatul Copilului ia atitudine. Propune sancționarea concurenților electorali pentru exploatarea imaginii minorilor
Full Article 3 minutes read

Avocatul Copilului ia atitudine. Propune sancționarea concurenților electorali pentru exploatarea imaginii minorilor

Ombudsmanul Copilului propune sancționarea concurenților electorali pentru exploatarea imaginii copiilor în campaniile electorale. Declarații în acest sens au fost făcute de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în cadrul conferinței de presă care a avut loc pe 6 octombrie.

În contextul campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie curent, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și-a reafirmat îndemnul către actorii politici, demnitari și funcționarii publici, formatori de opinie ca să nu folosească imaginea copiilor în interes electoral sau politic și să nu-i implice în acțiuni de acest gen.

Normele menționate se referă atât la postările de fotografii şi filmulețe cu proprii copii sau copiii altor persoane, materialele de presă scrisă, audiovizuală ori cele de pe platformele de internet, precum şi orice alte înregistrări audio sau video postate pe internet, pe site-uri care permit asemenea postări.

În corespundere cu standardele internaționale, copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziile autorităților publice. În egală măsură este inacceptabilă folosirea de materiale cu minori sau implicarea acestora în activități care ar putea aduce beneficii electorale.

Ombudsmanul precizează că legislația națională prevede aplicarea de sancțiuni pentru difuzarea informației publice cu impact negativ asupra minorilor și/sau încălcarea legislației privind protecția minorilor de impactul negativ al informației publice. Totodată, Maia Bănărescu consideră că legislația urmează a fi modificată și/sau completată pentru asigurarea protecției adecvate a copiilor de distribuirea imaginilor care le-ar afecta dreptul la viața privată. Astfel, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului pledează pentru:

  • includerea în Codul Electoral a unor prevederi cu privire la interzicerea folosirii de către concurenții electorali a copiilor sau a imaginii copiilor;
  • introducerea în Codul Penal a componentei de infracțiuni cu privire la folosirea ilegală a copiilor în campaniile electorale sau în scopul promovării imaginii demnitarilor publici.

La mijlocul lunii septembrie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a emis un ordin prin care a interzis activitățile politice și electorale în școli.

Decizia a fost luată după ce distribuirea unei fotografii în care doi copii, alături de primarul unei localități din raionul Rîșcani, directoarea unei școli și un deputat PSRM apar într-o imagine de la inaugurarea unui veceu. Atunci, avocatul copilului a declarat că este „revoltător, imoral și descalificant să speculezi cu copii pentru a obține beneficii de imagine”:

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: