Avocata Poporului Natalia Moloșag va examina posibilitatea de a demisiona din această funcție, doar după ce o comisie va finaliza inventarierea generală la nivel instituțional, iar rapoartele vor fi transmise organelor de drept. Moloșag susține că au fost constate mai multe nereguli, iar pentru a fi „trecute cu vederea” a fost pornită o campanie de denigrare a imaginii sale, iar o bună parte din angajații oficiului au fost refuzat să îi ofere ajutor, de la preluarea mandatului. Cât ține despre relația sa cu Dumitru Godorog, avocata poporului spune că acesta a fost implicat strict ca „personal tehnic”.
„Demisia mea nu va ține de ceea ce a apărut în spațiul public sau că aș fi admis încălcări, ci exclusiv, această decizie va fi luată pentru a nu afecta credibilitatea instituției, pe plan intern și extern”, a spus Moloșag.
Natalia Moloșag a recunoscut că a fost avocata lui Godorog și a menționat că în Republica Moldova există problema reintegrării în societate a persoanelor care au fost condamnate. Din acest considerent, din 2019, i-a oferit un loc de muncă lui Godorog pentru că s-a manifestat ca o persoană „responsabilă”, în calitate de asistent în Cabinetul „Natalia Moloșag”.
„Mi-am asumat acest lucru și consider că i-am dat o șansă la resocializare. Am venit în această funcție ca om integru și transparent în tot ce fac. Eu admit că probabil din lipsă din experiență ca manager al unei instituții publice, am omis o lacună în activitate, dar niciodată nu este vreo încălcare de lege. Mereu am fost în vizor, mereu am fost criticată. Nu mi-am putut permite să încep mandatul încredințat cu admiterea ilegalităților”, declarat Moloșag.
Odată cu numirea în funcția de ombudsman, Natalia Moloșag a continuat această colaborare, printr-un „contract de prestări servicii gratuite”.
„Această persoană nu a avut competențe decizionale, a fost implicat strict ca personal tehnic. Mi-a fost asigurată integritatea, pentru că am fost amenințată”, a mai spus Moloșag.
În cadrul procesului de inventariere, spune Moloșag, au fost semnalate mai multe carențe administrative, abateri grave de la evidența contabilă a bunurilor instituției, inclusiv lipsa unor bunuri donate cu titlu de donație de la organizații internaționale.
„Mediu deplorabil, lipsa condițiilor de muncă la Oficiu. În aceste condiții activează oameni care sunt angajați ai Oficiului, iar eu ca conducător am obligația să le asigur inclusiv condiții de muncă. Rezultatul controlului vor fi transmise imediat organelor competente, Iar factorii care se fac culpabili, vor fi atrași la răspundere pentru ce a fost depistat aici. O dată cu finalizarea controlului și predarea organelor de drept, inclusiv serviciul de securitate, pentru a nu afecta imaginea instituției voi precăuta de a prezenta cerere de demisie”, a declarat Moloșag.
Menționăm că ombudsmanului a fost atrasă într-un scandal, după ce un blogger a publicat mai multe informații, potrivit cărora o persoană condamnată anterior pentru proxenetism lucrează ca „asistent” pentru Natalia Moloșag. Mai multe partide extra-parlamentare și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale au cerut deja demisia ombudsmanului.