Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care au fost votate, pe 3 decembrie, în ședința plenară a Parlamentului, unele proiecte de legi importante. Într-o declarație publicată pe 4 decembrie, ombudsmanul menționează că proiectele cu impact crucial asupra drepturilor și libertăților omului au fost votate prin ignorarea regulilor procedurale interne, a principiilor transparenței, bunei guvernări și cu îngrădirea posibilității opoziției de a se implica în procesul legislativ.
Ombudsmanul menționează că este inadmisibilă neglijarea normelor și principiilor democratice de legiferare și de adoptare a unor legi de un larg interes public, împiedicarea participării opoziției parlamentare la luarea unor decizii de importanță decisivă pentru cetățeni.
Mihail Cotorobai subliniază că statele membre ale Consiliului Europei și-au asumat angajamentul de a depune eforturi pentru a elabora standarde și practici comune care vizează promovarea unei democrații parlamentare libere și pluraliste și a mijloacelor pentru punerea lor în aplicare în parlamentele naționale. Avocatul poporului amintește de regulile stabilite de Comisia de la Veneția privitor la colaborarea majorității parlamentare cu partidele de opoziție din legislativ, care presupun consolidarea unui cadrul de parametri și garanții cu privire la interacțiunea dintre majoritate și opoziție.
În cadrul ședinței din 3 decembrie, PSRM și deputații din Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit PDM, iar ulterior Pro Moldova, au votat în mare viteză mai multe legi controversate.
Totodată, deputații PSRM au susținut, în prima lectură, proiectele legii bugetar-fiscală, a bugetului de stat și al celui al asigurărilor medicale.
Deputații din PAS și cei ai Platformei DA au anunțat că vor contesta votul la Curtea Constituțională.
UE și SUA au criticat felul cum au fost aprobate proiectele de legi în cadrul ședinței din 3 decembrie.