Bani în loc de lemne pentru gospodăriile de la sate. Buzu: „Nu avem posibilitate”
Full Article 2 minutes read

Bani în loc de lemne pentru gospodăriile de la sate. Buzu: „Nu avem posibilitate”

În acest an, autoritățile nu vor distribui lemne gospodăriilor cu venituri mici. În schimb cetățenii vor beneficia de compensații monetare. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Potrivit oficialului, statul nu are posibilitatea să ofere lemne. 

La emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, Buzu a spus că autoritățile „vor compensa monetar gospodăriile care nu se încălzesc cu gaz sau energie termică”.

„Prețul la lemn este unul de piață, pentru că așa este firesc. Noi nu avem posibilitatea să oferim lemne gospodăriilor cu venituri mici. Astfel, am hotărât că gospodăriile care au venituri reduse și care nu se încălzesc cu gaz sau energie termică vor beneficia de compensație monetară, pentru a putea procura lemne sau altă sursă”, a comunicat ministrul.

Compensația monetară va fi de aproximativ 700 de lei.

***

În 2022, din cauza crizei energetice și a panicii legate de aceasta, cererea pentru lemnul de foc în Republica Moldova s-a dublat, iar suprafețele împădurite riscau să se reducă semnificativ. Un metru ster de lemn a costat la sfârșitul lui august chiar și 1800 de lei, față de circa 700 de lei în 2021. Fosta ministră a Mediului Iuliana Cantaragiu declara că, anual, statul taie pentru lemne de foc circa 700 de mii de metri steri de copaci și mereu o bună parte din lemn rămâne nevândut. Anul acesta însă, pe fond de criză și panică, cererea este de peste 1 milion de metri steri – o cerere artificială, care depășește semnificativ necesitatea reală a populației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: