Cererea pentru lemnul de foc în Republica Moldova s-a dublat: „Pe fond de panică, riscăm să ne despădurim”
Full Article 6 minutes read

Cererea pentru lemnul de foc în Republica Moldova s-a dublat: „Pe fond de panică, riscăm să ne despădurim”

În acest an, din cauza crizei energetice și a panicii legate de aceasta, cererea pentru lemnul de foc în Republica Moldova s-a dublat, iar suprafețele împădurite riscă să se reducă semnificativ, scrie ecopresa.md.

Potrivit sursei, anxietatea prezentă la momentul de față în societate este determinată de mai mulți factori: nu se știe cât va costa gazul la iarnă și dacă Federația Rusă îl va livra, oamenii s-au înregistrat la primării pe listele pentru lemn de foc mai ieftin, însă n-au primit niciun semn de la administrație pe toată durata verii și cetățenii nu au garanția că lemnul le va fi pus la dispoziție și în ce cantități.

Deși sezonul de tăiere a copacilor pentru lemn de foc abia începe, oamenii au cumpărat masiv lemne toată vara, în baza anunțurilor online, la prețuri într-o continuă creștere.

Potrivit informațiilor din teritoriu, un metru ster de lemn a costat la sfârșitul lui august chiar și 1800 de lei, față de circa 700 de lei în 2021.

Potrivit Ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, începând cu iulie anul curent, statul a încetat să mai vândă lemn de foc agenților economici, pentru a preveni specularea pieței pe fondul crizei energetice.

„Astfel, lemnul de foc vândut de agenții economici e pe sfârșite, la prețuri din ce în ce mai ridicate. De la ei vine mesajul că lemnele ar fi pe terminate, ceea ce amplifică semnificativ panica legată de lemn în rândul populației. Lemnul se termină, într-adevăr, la ei – nu și la stat”, comunică sursa.

Potrivit ministrei de resort, anual, statul taie pentru lemne de foc circa 700 de mii de metri steri de copaci și mereu o bună parte din lemn rămâne nevândut. Anul acesta însă, pe fond de criză și panică, cererea este de peste 1 milion de metri steri – o cerere artificială, care depășește semnificativ necesitatea reală a populației, comunică sursa.

Iuliana Cantaragiu ne asigură că, în acest an, prețul unui metru ster de lemn va fi de circa 700-800 de lei, în funcție de regiune. Prețul nu acoperă operațiunile de transport, încărcare, descărcare și despicare.

Lemnul va fi vândut în două tranșe – câte trei metri steri în primă etapă, apoi câte doi metri steri de lemn tăiat în avans, din contul celui de anul viitor. Pentru a preveni reducerea suprafețelor împădurite, surplusul de lemn cerut de populație va fi compensat cu cărbune.

Lemnul de foc este pus în vânzare din mai multe surse. Peste 80% îl găsim la cele 24 de întreprinderi silvice regionale din gestiunea Agenției „Moldsilva”. Într-o cantitate mai mică îl găsim la primăriile care dețin o parte din terenurile împădurite.

O a treia sursă de lemn, dar cu un procent nesemnificativ, este la Administrația de Stat a Drumurilor, care deține copacii defrișați pentru securitatea traficului sau în timpul construcției drumurilor.

Conform Ministerului Mediului, listele de la primării, pe care s-au înregistrat localnicii pentru a beneficia de lemn mai ieftin, au fost întocmite pentru a estima cererea de lemn. Unele primării au venit deja cu inițiativa de a simplifica procesul de cumpărare a lemnului de către localnici, începând cu cei înregistrați pe liste. Primăriile le oferă acestora posibilitatea să achite direct la primărie și au identificat transport și hamali care, pentru un cost suplimentar, le pot aduce și descărca lemnul direct în curte.

Primele vânzări deja au început – în mare parte, e vorba de lemnul tăiat în iarnă – și vor continua o dată cu tăierile planificate. Fiecare familie va putea cumpăra inițial câte trei metri steri.

Solul nostru e predispus la eroziuni, alunecări și deșertificare – avem nevoie de păduri

Anual, din fondul forestier național se taie circa 700 de mii de metri steri de lemn pentru foc. Potrivit autorităților, această cantitate este mai mult decât suficientă pentru a aproviziona populația cu lemn, dar și pentru regenerarea pădurii.

Un volum mai mare de tăieri, însă, ar reduce suprafața împădurită a țării, lucru care ar fi dramatic pentru R. Moldova din mai multe puncte de vedere. Acolo unde crește o pădure, este apă, sol fertil și aer curat.

Potrivit lui Petru Vinari, coordonator al inițiativei „Plantăm fapte bune în Moldova”, consecințele tăierilor intensive, mai ales a celor ilicite, vor putea fi observate foarte rapid, dacă vorbim despre terenurile aflate în pante, pentru care arborii îndeplinesc o funcție de stabilizare.

„În lipsa arborilor în pante, atât precipitațiile, cât și aversele de vânt, pot fi extrem de dăunătoare pentru localitate sau chiar pentru regiune. Pe termen lung, se vor resimți și efectele secetei”, spune expertul, relatează ecopresa.md.

La rândul său, Silvia Ursul, specialistă în biodiversitate și vicepreședinta Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, ne atenționează că pădurile sunt esențiale în prevenirea eroziunii solului.

„În Republica Moldova majoritatea pădurilor cresc pe coline, rareori în stepă, iar în momentul în care tăiem cantități foarte mari de păduri, evident că solul acesta o ia la vale. Avem foarte multe locuri în țară unde se atestă eroziuni ale solului, dar mai avem și eroziune eoliană, cauzată de vânturi. În momentul în care pe sol nu există un înveliș vegetal sau o perdea de copaci, solul zboară în toate direcțiile și acesta își pierde din productivitate”, atenționează experta.

Pădurea, sursa numărul 1 a izvoarelor și a biodiversității

Silvia Ursul mai punctează faptul că tăierea pădurilor are un impact semnificativ și asupra apei. „Pădurea reține umezeala în aer, iar aerul mai răcoros cu câteva grade dintr-o pădure bătrână, spre exemplu, oferă condiții bune pentru apariția izvoarelor. Dintre toate sursele de apă, pădurea este sursa numărul 1 a izvoarelor”.

Experta mai menționează că, odată cu tăierea copacilor dispar și comunități de plante, animale, dar și ciuperci.

Petru Vinari confirmă îngrijorările specialistei vizavi de pierderea biodiversității. „De regulă, oamenii sunt interesați să dobândească doar masă lemnoasă, neglijând impactul asupra biodiversității – de exemplu, faptul că în copacul pe care l-au tăiat își fac cuib mai multe păsări […], sau că arborele acela poate fi de o specie rară în arealul respectiv. Sunt multe daune pe care omul poate să le aducă fără ca măcar să-și dea seama”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: