Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au atacat, în data de 24 ianuarie, la Curtea Constituțională (CC) decizia Parlamentului de a institui starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile. Potrivit deputaților prin instituirea stării de urgență se urmărește „blocarea protestelor, monitorizarea presei și cenzurarea mass-media”.
Autorii sesizării solicită Înaltei Curți exercitarea, în regim de urgență, a controlul constituționalității și declararea drept neconstituțională a Hotărârii Parlamentului din 20 ianuarie 2022 privind instituirea stării de urgență.
În sesizarea depusă, deputații BCS au specificat că scopul principal al instituirii stării a fost necesitatea achitării până la data de 21 ianuarie către „Gazprom” a 50% din plata pentru consumul de gaze din ianuarie curent, precum și acordarea posibilității întreprinderii „Moldovagaz” să amâne termenul de achitare a TVA.
„Dat fiind că, în aceiași zi ”Moldova-Gaz” și-a executat obligația, scopul instituirii stării de urgență a fost atins și epuizat”, comunică deputații BCS.
Potrivit deputaților BCS, prin instituirea stării de urgență se urmărește – „blocarea protestelor, monitorizarea presei de către SIS și cenzurarea mass-media”.
Parlamentarii consideră că termenul de 60 de zile a stării de urgență nu este corect. „Este neargumentat juridic, încalcă drepturile fundamentale ale omului și cetățeanului, contravine Constituției și altor acte normative naționale și internaționale”, au declarat parlamentarii.
***
Amintim că în data de 21 ianuarie, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala de ședință a Parlamentului și a anunțat că va ataca la CC proiectele de legi incluse suplimentar pe ordinea de zi a ședinței. De asemenea, tot atunci, BCS a anunțat că va ataca la CC și decizia cu privire la declararea stării de urgență.
Parlamentul a instituit stare de urgență în domeniul energetic pentru 60 de zile. La scurt timp, s-a întrunit în ședință Comisia Situații Excepționale și a dispus efectuarea plății în avans către S.A. „Moldovagaz” a compensaţiilor diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici pentru lunile ianuarie- martie 2022. Suma transferată a fost de 469 021 087,30 lei.
Mai târziu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz a transferat concernului rus Gazprom avansul integral pentru luna ianuarie.
De menționat că, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.
Companiei Moldovagaz îi lipsea suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.