Denis Dermenji/NewsMaker

FOTO Bicicliștii au protestat în fața Guvernului. Care sunt nemulțumirile și ce le-a spus Andrei Spînu

Un grup de bicicliști a organizat un protest pașnic în fața clădirii Guvernului, pe 29 august. Tinerii au ales o formă mai neobișnuită de protest pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă comunitatea ciclismului din țară. Aceștia sunt îngrijorați de creșterea accidentelor în care sunt implicați bicicliști și solicită atenția autorităților. 

„Timp de 15 minute, ne vom întinde pe trotuar lângă bicicletele noastre pentru a atrage atenția publicului și autorităților asupra problemei lipsei infrastructurii adecvate adaptate noilor modele de mobilitate urbană. Problema transportului alternativ ar trebui să ocupe un loc important pe agenda reprezentanților autorităților centrale și locale”, spun protestatarii. 

Denis Dermenji/NewsMaker

Potrivit acestora, accidentele în care sunt implicați bicicliști devin din ce în ce mai frecvente, iar recent în comunitatea ciclismului a existat un caz care i-a îngrozit pe mulți dintre membrii acesteia:  campioana moldovenească la ciclism pe șosea Anna Rodina a fost  internată în spital în urma unui accident grav. 

„Astfel de cazuri nu trebuie lăsate fără atenția noastră, darămite a autorităților. Dimpotrivă, ar trebui să le facem publice ca să atragem atenția asupra unei probleme care a fost ignorată de prea mult timp. Câți bicicliști mai trebuie să-și pună viața în pericol?”, se întreabă organizatorii. 

În plus, aceștia au trimis o scrisoare ministrului Infrastructurii Andrei Spînu, invitându-l să se întâlnească cu reprezentanți ai comunității cicliști. 

La scurt timp, Andrei Spînu, alături de colegii săi din Ministerul Infrastructurii și deputatul din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian au ieșit să discute cu manifestanții.

Денис Дерменжи / NewsMaker.md

Spînu a recunoscut că în țară nu există infrastructură de ciclism, dar ministerul încă nu știe cum să abordeze această problemă. El a promis că se va întâlni vineri cu bicicliștii pentru a discuta „mai detaliat aspectele cooperării ulterioare”.

Денис Дерменжи / NewsMaker.md

Potrivit acestuia, împreună pot începe să lucreze la un proiect de lege care ar ajuta la elaborarea unui plan de infrastructură.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: