Lifespan

Bilanțul săptămânii trecute: 30 de clase din capitală au intrat în izolare, inclusiv din școlile private

Pe parcursul săptămânii trecute, în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău au fost înregistrate 225 de cazuri de infecție cu COVID-19. Datele au fost prezentate de către viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, în cadrul ședinței operative a primăriei din 14 sepembrie.

Potrivit viceprimarului responsabil de domeniul Educației, până pe data de 10 septembrie în instituțiile de învățământ general s-au înregistrat 225 de cazuri active de îmbolnăvire cu infecție COVID-19, inclusiv, în instituțiile de învățământ secundar – 190 de cazuri active.

În rândul elevilor sunt înregistrate 97 de cazuri de îmbolnăvire, iar în rândul angajaților 93 de cazuri, dintre care 19 sunt în rândul cadrelor non-didactice. În autoizolare se află 1 325 de elevi și 57 de angajați, inclusiv 16 cadre non-didactice.

„Pe parcursul săptămânii trecute au intrat în izolare elevi din 30 de clase – 9 subgrupe din acele 30 de clase și 21 de clase complete din 21 de instituții, inclusiv 4 clase din 3 instituții private”, a precizat Cutasevici.

În grădinițe s-au înregistrat 35 de cazuri active, dintre care în rândul copiilor un caz de îmbolnăvire, iar în rândul angajaților 34 de cazuri. La moment, în autoizolare, se află 72 de copii și 38 de angajați, a adăugat viceprimarul.

„Au intrat în autoizolare copiii unei grupe ca rezultat al contactului cu educatoarea care a fost confirmată pozitiv. Avem o tendință a creșterii numărului de cazuri în rândul populației școlare”, a completat viceprimarul.

Angela Cutasevici a precizat că în cazul în care diagnosticul COVID-19 este confirmat la un elev, atunci toți colegii din clasă se plasează în autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. În acest timp, elevii vor desfășura orele în regim online. În cazul profesorului care a predat în clasa respectivă, decizia privind autoizolarea o ia managerul instituției de învățământ în coordonare cu medicul epidemiolog de la Centrul Municipal de Sănătate Publică.

În municipiul Chișinău activează 148 de instituții de învățământ primar și secundar cu 92 863 elevi, fiecare şcoală având ales modelul după care se desfăşoară studiile. Elevii sunt alimentaţi în mare parte la pachet.

Instituţiile de învăţământ primar și secundar, ciclu I şi II din municipiu Chişinău vor trece treptat, începând cu 21 septembrie, la alimentaţia tradiţională, dacă au dotarea şi marcarea corespunzătoare, în sala de mese, cu respectarea regulilor de siguranţă şi igienă pregătirii şi servirii meselor în unităţile de învăţământ.

Totodată, de la începutul anului şcolar, 130 din 131 de instituţii de educaţie timpurie şi-au reluat activitatea. Astăzi sunt deschise 893 de grupe, care activează cu program deplin, cu asigurarea condițiilor de minimizarea a riscurilor de infectare pentru copii și personalul instituției. La 9 septembrie, frecvența a constituit de circa 85% la sută din copiii înscriși în grupe.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: