ephbalti.md

Biserica își închide ușile pentru deputații PAS? Solicitarea unor clerici și enoriași către arhiepiscopul de Bălți și Fălești Marchel (DOC)

Mai mulți clerici și enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei au expediat scrisori adresate arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel, cu solicitarea de a fi scutiți de obligația de a se ruga lui Dumnezeu „pentru o astfel de conducere a țării”. Mai mult, unii dintre ei solicită ca deputații să nu fie primiți în biserică pentru împărtășanie. De vină ar fi decizia aleșilor poporului de a adopta proiectul de lege prin care a fost ratificată Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, cunoscută și drept „Convenția de la Istanbul”.

„În aceste zile, noi tinerii părinți suntem profund indignați față de votarea și promulgarea „Convenției de la Istanbul”, unde actuala guvernare atacă direct morala și sufletele copiilor noștri, risipind ceea ce noi ca părinți adunăm de-a lungul anilor. (…) Respectuos vă solicităm să ne eliberați de obligațiunea de a ne mai ruga lui Dumnezeu, pentru o astfel de conducere a țării”, se arată în textul uneia dintre scrisori.

NM a solicitat un comentariu din partea fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a susținut ratificarea Convenției, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Pe 14 octombrie, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, proiectul de lege pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. În favoarea inițiativei au votat 54 de deputați ai PAS. La începutul ședinței, deputatul socialist Grigore Novac a propus excluderea proiectului din ordinea de zi, pe motiv că acesta ar fi „rușinos”. Ulterior, comuniștii și socialiștii au părăsit sala de ședințe, în semn de dezacord cu această inițiativă. Nici fracțiunea Partidului „ȘOR” nu a susținut inițiativa.

Socialiștii s-au arătat indignați de faptul că documentul recunoaște faptul că femeile și bărbații nu se diferențiază doar din punct de vedere biologic în persoane de sex feminin sau de sex masculin, dar că există o categorie a genului, definită social, care le conferă femilor și bărbaților roluri și comportamente specifice. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac și Vasile Bolea, au sesizat Curtea Constituțională cu privire la controlul constituționalității Legii cu privire la ratificarea Convenției și au motivat că „scopul Convenției este altul camuflat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova” și Constituției.

ephbalti.md
ephbalti.md
ephbalti.md
ephbalti.md
ephbalti.md

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: