Bucureștiul infirmă: Procesul de redobândire a cetățeniei române nu a fost blocat niciodată
Full Article 2 minutes read

Bucureștiul infirmă: Procesul de redobândire a cetățeniei române nu a fost blocat niciodată

Procesul de redobândire a cetățeniei române nu a fost blocat niciodată. Este răspunsul serviciului de presă al Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, la solicitarea NM de a confirma sau infirma informațiile publicate anterior în presă. 

„De 10 ani, de când există instituția, nu a fost niciodată blocat procesul de redobândire a cetățeniei române. Nici măcar temporar”, au precizat reprezentanții serviciului de presă.

Amintim că, acum câteva zile, NM a scris că secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din guvernul de la Bucureşti, Ana Guțu, a anunțat că procesul de redobândire al cetățeniei Românie a fost blocat temporar. 

„Există o situație neplăcută legată de rețelele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei. Și mă refer la dosarele de solicitare a cetățeniei care vin, de exemplu, din partea a circa 350 de mii de cetățeni din Rusia și Ucraina care printr-o minune au găsit acte de naștere pe teritoriul României Mari și acum solicită cetățenia română. Din cauza aceasta s-a blocat procesul, fiindcă trebuie să se lămurească organele judiciare ce e cu aceste dosare, dar blocajul din Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie a fost deblocat, mi-a spus ministrul Predoiu, și deja au și fost publicate mai multe hotărâri de acordare a cetățeniei române”, a declarat Ana Guțu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Contactată de NM, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din guvernul României, Ana Guțu, a precizat că mesajul său a fost interpretat greșit.

„A fost interpretat greșit ceea ce am spus. Procesul încetinise din cauza unei investigații judiciare”, a menționat Ana Guțu.

Potrivit acesteia, procesul de redobândire a cetățeniei României nu a fost blocat propriu-zis, ci durează mai mult, din cauza instituirii unor filtre de verificare minuțioasă a dosarelor. Acest lucru a fost necesar în urma unor investigații jurnalistice care au scos la iveală activitatea mai multor rețele dubioase.

„Sperăm că după soluționarea acestei probleme procesul de redobândire a cetățeniei române va reintra în limita termenului legal de 6 luni”, a scris Ana Guțu pe pagina sa de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: