Facebook/Democrația Acasă

„Că m-ați închis, am înțeles, dar de ce îmi interziceți să vorbesc?” Costiuc rămâne în arest la domiciliu

Curtea de Apel (CA) a respins recursul avocatului liderului Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc privind prelungirea arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Magistrați CA au pronunțat decizia pe 16 februarie. Costiuc a declarat că nu a fost surprins de o asemenea decizie, însă a precizat că acest dosar „are toate șansele să meargă până la CEDO”.

„Judecătoriile noastre sunt mașinării de vot. Mi-au paralizat activitatea partidului pe două, trei luni. Nu se știe când o să se termine. În martie iar pot să solicite încă 30 de zile. Acestea sunt dosare care au toate șansele să meargă până la Curtea Europeană pentru drepturile omului. Nu poți priva un om de libertate pentru niște motive inventate, după care să cauți probe și să demonstrezi”, spune Costiuc.

Președintele „Democrația acasă” s-a arătat indignat și pentru faptul că nu i se permite să vorbească. În acest sens va solicita instanței să îi explice ce înseamnă limitarea dreptului de vorbi.

„Că m-ați închis la domiciliu am înțeles, dar de ce îmi interziceți să vorbesc? Ca să nu mai vorbesc despre schemele din metal din Transnistria? Am spus astăzi instanței de judecată că nu mă eschivez de la urmărirea penală. Voi fi prezent ori de câte ori sunt citat. Sunt gata să le predau pașaportul pentru a garanta că nu voi părăsi țara. Ei pot să-mi schimbe măsurile prin nepărăsirea R. Moldova, nu numaidecât să mă închidă la domiciliu și să-mi pună lanț la picior ca la câine. Cine va răspunde pentru abuzurile judecătorilor?”, se întreabă Vasile Costiuc.

Pe 9 februarie, magistrații au prelungit cu încă 30 de zile măsura de arest preventiv pentru liderul Partidului „Democrația acasă”.

Pe 4 februarie, Costiuc a anunțat că procurorii cer prelungirea mandatului de arest la domiciliu. Activistul s-a arătat indignat de această inițiativă. De asemenea, Costiuc le-a reproșat magistraților că i-au paralizat activitatea politică. Atunci, Vasile Costiuc a spus că indiferent de hotărârea judecătorilor, aceasta va fi contestată.

Amintim că în dimineața zilei de 12 ianuarie, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul liderului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc. Ulterior, acesta a fost reținut pentru 72 de ore. Avocatul lui Costiuc Ion Cobîșenco a declarat pentru presă că clientul său este învinuit pe două capete: spălare de bani și abuz în serviciu în dosarul privind terenurile de la Durlești. În dosar figurează și consilierul municipal Veaceslav Nedelea, ex-deputat al Partidului Democrat și ex-primar de Durlești, dar și Diana Crudu, fiica fostului primar de Durlești.

Ulterior, magistrații au decis plasarea liderului „Democrația acasă” în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: