Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a efectuat o vizită inopinată la Centrul COVID-19 din capitală, amplasat pe teritoriului Centrului expozițional „Moldexpo”. Prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, oficialul a descris situația din cadrul centrului și a menționat că situația este foarte dificilă din cauza numărului mare de pacienți și oboseala cadrelor medicale.
„Astăzi am schimbat costumul sobru de ministru pe blugi ca să pot ușor îmbrăca alt costum, cel de „scafandru” de protecție și am vizitat cu doi colegi clinicieni Centrul COVID de la Moldexpo. Am intrat în zona roșie contaminată, am luat cunoștință cu activitatea Centrului, acolo, în teren, am vizitat ambele secții de terapie intensivă, am discutat cu medicii și asistenții, cu pacienții, am văzut condițiile în care sunt tratați pacienții dar și cele de lucru ale personalului, am simțit pe pielea mea cum e în acel echipament, am pus întrebări”, a anunțat ministrul Sănătății.
Ala Nemerenco a mai scris că Centrul COVID înseamnă multă durere: „Pe care chiar și în ochelarii de protecție transpirați nu poți să nu o vezi. Iar dacă nu o vezi, o simți. Acolo totul doare. De la cadavrele împachetate care așteptau deja cuminți transferul până la ochii mari a asistentei de pe ambulanța care a adus un pacient. De la gemetele stinse a cuiva la rugămintea și mâinile întinse ale unei bunicuțe care dorea să se ridice. Orice încercare a mea de a o liniști era sortită eșecului, și a cedat puțin doar când m-am lipit de ea, mângâind-o”.
Ministrul Sănătății a subliniat că este sigură că Centrul respectiv a fost creat doar din intenții bune, iar când ultimul val din primăvară a lovit dur, el a fost transformat, presat de condiții, într-un veritabil spital de campanie.
„Un spital cu tocmai 400 paturi (aproape juma cât întreg spitalul republican). Și cu tocmai 30 paturi de reanimare la capul fiecăruia cu câte o butelie mare de oxigen. Mai multe decât în orice alt spital de aceeași avengură. Ce voi spune astăzi e că mă închin în fața colegilor care muncesc în așa condiții. Pentru că au rezistat un an juma. Și mai sunt acolo. În rest – așa ceva nu trebuie să existe într-un sistem de sănătate. Nici chiar în condiții de campanie. Nici chiar în pandemie. Nici chiar într-o țară ca a noastră, mică și săracă”, a mai scris Nemerenco.
Potrivit Ministerului Sănătății, pe 29 septembrie au fost înregistrate aproape 1600 de noi infectări cu coronavirus și 21 de decese. În prezent, sunt 689 de persoane spitalizate în stare gravă, inclusiv 154 la terapie intensivă și 12 la respirație asistată.
„Câți trebuie să mai moară, câtă durere încă, pentru ca ceilalți, teferi și sănătoși să simtă și să înțeleagă?”, s-a întrebat retoric ministrul Sănătății.