Corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale

Corpul neînsuflețit al opozantului rus Alexei Navalnîi, găsit mort într-o închisoare din Siberia în care își ispășea pedeapsa, a fost predat mamei sale, Ludmila Navalnaia. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a politicianului, Kira Iarmîsh, scrie The Moscow Times.

Camarazii lui Navalnîi spun că, deocamdată, nu știu dacă autoritățile Federației Ruse îi vor permite familiei lui Navalnîi să îl înmormânteze public sau dacă vor cere, în continuare, ca funeraliile să aibă loc în secret.

„Mulțumim foarte mult tuturor celor care n au cerut acest lucru împreună cu noi. Deocamdată, Ludmila Navalnaia se află în Salehard. Înmormântarea încă urmează. Nu știm dacă autoritățile vor încerca să intervină, pentru a nu o organiza așa cum își dorește familia și așa cum merită Alexei. Vă vom informa atunci când vom cunoaște”, a scris Kira Iarmîsh.

Decesul liderului opoziției ruse

Precizăm că Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit versiunii preliminare invocată de autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară.

Ludmila Navalnaia a văzut trupul neînsuflețit al fiului său pentru prima dată pe 22 februarie, la o săptămână după decesul acestuia, timp în care s-ar fi efectuat autopsia. Într-un mesaj video publicat în aceiași zi, mama regretatului opozant a declarat că anchetatorii îi cer să-și dea acordul pentru o înmormântare în taină or, în caz contrar, amenință să facă ceva cu trupul neînsuflețit.

Pe 23 februarie, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîsh, a anunțat pe rețelele de socializare că mamei politicianului i s-a pus ultimatum – fie își dă acordul pentru o ceremonie funerară secretă, fie trupul neînsuflețit va fi înmormântat pe teritoriul coloniei IK-3, unde Navalnîi a murit. Detalii – AICI.

Într-o adresare publicată pe 24 februarie, la 9 zile de la decesul lui Alexei Navalnîi, soția acestuia, Iulia Navalnaia, i-a cerut, din nou, liderului rus Vladimir Putin să elibereze trupul neînsuflețit al politicianului familiei. Ea susținea că cadavrul opozantului a fost luat ostatic la ordinul președintelui rus pentru a o forța pe mama lui Navalnîi să accepte o înmormântare în secret. Între timp, echipa politicianului a anunțat că este gata să ofere o recompensă de 100 de mii de euro, celui care va oferi informații despre moartea lui Alexei Navalnîi. Detalii – AICI.

***

Precizăm că echipa lui Alexei Navalnîi, lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, și oameni de rând îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că l-a omorât pe disident. Iar Iulia Navalnaia a anunțat că va continua lupta soțului să și a promis să-l tragă la răspundere pe Putin și anturajul său pentru asasinatul politicianului.

Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Ceban lansează noi acuzații, după ce a fost interzis în România: „Nicușor Dan i-a întors datoria Maiei Sandu”. Reacția Președinției

Primarul capitalei, Ion Ceban consideră că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Am văzut azi zâmbetele celor din PAS referitor la situația creată. Acest lucru denotă o simplă situație – este o înțelegere între prima persoană de aici – președintele țării – și președintele României. De ce se întâmplă? Pentru că cineva are de întors datoriile, mă refer la administrația de peste Prut, pentru susținerea și suportul în campania electorală de către PAS, și nemijlocit Maia Sandu, o susținere ilegală. Este o relație personală, pentru că am vorbit cu mulți ambasadori ai statelor din UE care au rămas nedumeriți de situație și nu prea înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Ceban într-o intervenție video pe rețelele sociale.

Referitor la acuzațiile că ar fi avut întâlniri cu anumite persoane în contextul campaniei electorale din România, primarul a respins aceste afirmații.

Vreau să vă asigur că toate declarațiile apărute în spațiul public despre faptul că m-aș fi întâlnit cu cineva în preajma campaniei electorale sau în campanie, după campania electorală din România, nu corespund adevărului”, a precizat el.

În privința motivelor oficiale invocate de autoritățile române, care susțin că interdicția a fost impusă din „motive de securitate”, Ion Ceban a afirmat că este „mirat”.

„Sunt mirat că aș putea, în calitate de persoană, chiar și fiind primar al Chișinăului, să prezint un pericol pentru o țară atât de mare ca România, ca să nu mai spun de statele Uniunii Europene. Eu cred că este o aberație”, a mai spus Ceban.

Solicitat de NewsMaker, consilierul șefei statului, Igor Zaharov, a respins acuzațiile lui Ceban, catalogându-le drept „nefondate”.

„Respingem cu fermitate acuzațiile nefondate lansate de respectivul politician”, a subliniat Zaharov.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: