Cadou de €56 000 și venit de aproape 7 mln lei. Declarația de avere a premierului Dorin Recean (DOC)

Premierul Dorin Recean și-a depus declarația de avere pentru anul 2024. Conform documentului, anul trecut, veniturile familiei Recean s-au ridicat la aproape 7 milioane de lei. Spre comparație, în anul 2023, veniturile familiei premierului erau de peste 5,9 milioane de lei.

Recean a declarat, pentru anul 2024, un venit anual din salariu de peste 243 de mii de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de peste 20 de mii de lei. Spre comparație, pentru anul 2023, declara un venit anual de aproape 306 mii lei, circa 92 de mii de lei dintre aceștia erau de la Președinție, unde a activat în calitate de consilier prezidențial.

Soția sa, angajată la o bancă comercială din Moldova, a ridicat anul trecut un salariu anual de peste 5 milioane de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de peste 435 de mii de lei.

Veniturile însumate ale familiei Recean, doar din salarii, au constituit anul trecut peste 5,4 milioane de lei. Spre comparație, în anul 2023, veniturile însumate au fost de aproape 4,94 milioane de lei.

Familia Recean a obținut, în anul 2024, și peste 96 de mii de lei din dobânzile bancare.

La fel, premierul a indicat în declarația de avere și un venit de la Cancelaria de Stat, achitat pentru deplasările efectuate la locul de muncă, în valoare de peste 162 de mii de lei.

Recean a obținut de asemenea peste 95 de mii de lei din dividende de la compania Performa SRL, care oferă consultanţă pentru afaceri şi management, și 1,1 milioane de lei de la compania U.S. Food Network S.R.L., o companie care gestionează în Republica Moldova restaurantele de tip fast-food KFC.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Familia premierului nu a achiziționat noi imobile sau automobile. Recean a declarat, la fel ca în declarația de avere pentru anul 2023, trei terenuri, o casă de locuit, o vilă, o altă locuință specificată ca „altă avere imobilă” și un BMW din 2016.

Conform declarației de avere, pe 31 decembrie 2024, familia premierului a transferat către trei persoane 16 000 de lire sterline, 432 de mii de lei și aproape 56 de mii de euro. Transferurile se regăsesc la rubrica „bunuri transmise cu titlu oneros sau gratuit, personal sau de către membrii familiei, concubin/concubină, unor persoane fizice sau juridice în perioada declarării, dacă valoarea fiecărui bun depășește suma a 10 salarii medii lunare pe economie”. La descrierea bunului transmis se menționează „ajutor financiar în beneficiul membrului familiei”.

De asemenea, premierul a cheltuit peste 21 de mii de euro pentru închirierea unei locuințe în Olanda.

Potrivit declarației de avere, familia Recean are 20 de conturi bancare în Moldova, Lituania și România.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Plahotniuc, mai aproape de revenirea în Moldova? Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a oligarhului

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia în Grecia. Reprezentanții instituției au precizat pentru NewsMaker că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural. Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiției.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: