Calea Ferată din Moldova, cu restanțe salariale față de 5 mii de angajați: precizările întreprinderii 
Full Article 4 minutes read

Calea Ferată din Moldova, cu restanțe salariale față de 5 mii de angajați: precizările întreprinderii 

Întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a emis un comunicat, pe 23 ianuarie, în care a menționat că „traversează un proces de reorganizare”. Totodată a raportat că are restanțe salarie, formate în perioada august-decembrie 2024, față de aproape 5 mii de angajați. Restanțele, a adăugat întreprinderea, depășesc cifra de 156 de milioane de lei. Precizările sunt făcute la doar o zi după ce Federația Sindicală a Feroviarilor a anunțat că va organiza proteste în februarie „dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu vor fi identificate soluții concrete” la tema salariilor. 

ÎS „Calea Ferată din Moldova” traversează un proces de reorganizare, menit să asigure eficiența și transparența operațiunilor noastre. Implementăm deja măsuri pentru reducerea costurilor, creșterea veniturilor și îmbunătățirea serviciilor pentru clienți. Lucrăm la modernizarea infrastructurii pentru a răspunde cerințelor de piață și pentru a ne recâștiga încrederea călătorilor. Totuși, prioritatea numărul unu rămîne a fi achitarea restanțelor salariale a 4997 de angajați ai CFM, care constituie 156 863 500 lei, formată în perioada august-decembrie 2024. Continuăm căutarea de soluții pentru a remedia situația economico-financiară a întreprinderii”, au comunicat reprezentanții întreprinderii.

Pe 22 ianuarie, Federația Sindicală a Feroviarilor a anunțat că va organiza proteste în februarie „dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu vor fi identificate soluții concrete”. Manifestațiile vor avea loc, adăuga federația, ca răspuns la restanțele salariale acumulate care au depășit 190 de milioane de lei. Se menționa că acțiunile vor avea loc în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și în toate cele opt noduri feroviare din țară. Detalii AICI.

***

Restanțele la salarii ale angajaților Căilor Ferate au devenit cunoscute începând cu luna mai 2023. Apoi, conducerea CFM a spus că problemele sunt „provizorii” și sunt asociate cu o scădere a cererii de transport de marfă. Se menționa că întreprinderea a avut pierderi din cauza sfârșitului sezonului de iarnă și a scăderii cererii de import și tranzit de combustibil.

În august 2023, reprezentanții Calea Ferată din Moldova declarau că întreprinderea datorează angajaților săi circa 88 de milioane de lei și că oamenii nu au fost achitați două luni de zile. Compania intenționa să plătească datoriile până la sfârșitul lunii septembrie.

În decembrie 2023, directorul Calea Ferată din Moldova declara că încasările în bugetul întreprinderii au scăzut, iar din acest motiv angajații încă nu și-au ridicat lefurile pe ultimele luni.

În următoarea lună, pe 29 ianuarie 2024, Oleg Tofilat a anunțat că pleacă de la șefia întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”. El a spus că este îngrijorat de continuitatea activităților la întreprindere. Detalii AICI.

În februarie 2024, angajații de la Calea Ferată din Basarabeasca au amenințat că vor intra în grevă, dacă nu-și vor primi salariile. Pe lângă salarii, manifestanții au cerut inclusiv compensații. Detalii AICI.

În aprilie 2024, ministrul Infrastructurii la acel moment Andrei Spînu a spus că întreprinderea Calea Ferată din Moldova s-a împrumutat de la Loteria Națională a Moldovei ca să achite datoriile salariale. Era vorba de 35 de milioane de lei. Au fost achitate aproape toate salariile pentru luna decembrie, comunica Spînu. Tot atunci el spunea că la CFM „practic nu se mai acumulează acum datorii”. Totuși se discuta despre luarea unui nou împrumut. Detalii AICI.

În luna iulie s-a aflat că ultimul salariu primit de angajații Căii Ferate a fost pentru luna martie. Detalii AICI.

În august 2024, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă declara că întreprinderea Calea Ferată are nevoie de optimizare, deoarece are un număr mare de angajați. Totodată, el a afirmat că autoritățile caută soluții astfel încât întreprinderea să fie capabilă să achite salariile restante. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: