protv.md

Calea Ferată din Moldova va avea un nou director. Bolea: „Este de specialitate CFM-ist înnăscut”

Noul director al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” va fi Sergiu Cotelnic. Anunțul a fost făcut, pe 13 martie, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Vladimir Bolea. Potrivit lui Bolea, Cotelnic vine din sistem, iar candidatura acestuia a fost propusă de Sindicatele Căii Ferate. La rândul său, Cotelnic a spus jurnaliștilor că prioritatea sa principală va fi reducerea datoriilor salariale față de angajați.

„Ministerul Infrastructurii, Agenția Proprietății Publice, Guvernul în sine, eram implicați în procesul identificării unei persoane pentru a fi numită în funcția de director general al Căii Ferate. Domnul Tomșa, din motive de sănătate, s-a retras din această funcție, rămânând în continuare în funcția de vicedirector. Evident că am discutat cu foarte multă lume, pentru că Căile Ferate sunt pentru Republica Moldova strategice și noi trebuie să numim o persoană care poate prelua și conduce această Cale Ferată ulterior… propunerea a parvenit din partea Sindicatelor Căii Ferate. Noi vorbim despre domnul Cotelnic Sergiu, care este absolvent al facultății și este de specialitate CFM-ist înnăscut, îi din familie consacrată, părinții tot au lucrat la CFM. (…) Vine din sistem, cu viziune nouă, cu caracter, cu voință, cu posibilitate și cu dorința de a lucra în beneficiul oamenilor”, a comunicat Bolea în timpul unor declarații pentru jurnaliști.

La rândul său, Cotelnic a spus jurnaliștilor că prioritatea sa principală va fi reducerea datoriilor salariale față de angajați. „Există și alte datorii pe care le vom aborda. În perioada următoare vom anunța soluțiile pentru aceste probleme”, a menționat Cotelnic.

Potrivit bani.md, Sergiu Cotelnic a fost șef al depoului de vagoane Chișinău iar ulterior șef al depoului de locomotive.

***

Pe 21 februarie, ministrul Vladimir Bolea raporta că CFM are 4 865 de angajați și restanțe salariale de 191 de milioane de lei, totodată întreprinderea va trebui să achite alți aproximativ 100 de milioane în calitate de impozite la salarii. Bolea preciza că întreprinderea achita la acel moment salariile abia pentru luna august 2024.

Înainte de aceasta, pe 14 februarie, mai mulți angajați ai întreprinderii au ieșit la protest – în 7 localități din țară. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale declara că întreprinderea este „strategică pentru economia națională”. Totuși, adăuga Ministerul, cheltuielile acesteia – cum ar fi salariile, combustibilul și alte costuri operaționale – „nu pot fi acoperite integral din fonduri publice”. Înainte de protest, Serghei Tomșa – la acel moment director general interimar al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” – declara că înțelege „frustrarea și nemulțumirea” feroviarilor și că „lipsa salariilor luni la rând este o situație inacceptabilă”. Totodată, el menționa că în curând vor fi comunicate „detalii clare despre următorii pași”, inclusiv „despre momentul în care putem începe plata restanțelor salariale”.

Pe 25 februarie, șeful Agenției Proprietăți Publice Roman Cojuhari a anunțat că Serghei Tomșa a demisionat. Cojuhari a evitat să spună care este motivul pentru care Tomșa a decis să demisioneze, precizând doar că cererea de eliberare din funcție a venit din propria inițiativă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: