Noul director al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” va fi Sergiu Cotelnic. Anunțul a fost făcut, pe 13 martie, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Vladimir Bolea. Potrivit lui Bolea, Cotelnic vine din sistem, iar candidatura acestuia a fost propusă de Sindicatele Căii Ferate. La rândul său, Cotelnic a spus jurnaliștilor că prioritatea sa principală va fi reducerea datoriilor salariale față de angajați.
„Ministerul Infrastructurii, Agenția Proprietății Publice, Guvernul în sine, eram implicați în procesul identificării unei persoane pentru a fi numită în funcția de director general al Căii Ferate. Domnul Tomșa, din motive de sănătate, s-a retras din această funcție, rămânând în continuare în funcția de vicedirector. Evident că am discutat cu foarte multă lume, pentru că Căile Ferate sunt pentru Republica Moldova strategice și noi trebuie să numim o persoană care poate prelua și conduce această Cale Ferată ulterior… propunerea a parvenit din partea Sindicatelor Căii Ferate. Noi vorbim despre domnul Cotelnic Sergiu, care este absolvent al facultății și este de specialitate CFM-ist înnăscut, îi din familie consacrată, părinții tot au lucrat la CFM. (…) Vine din sistem, cu viziune nouă, cu caracter, cu voință, cu posibilitate și cu dorința de a lucra în beneficiul oamenilor”, a comunicat Bolea în timpul unor declarații pentru jurnaliști.
La rândul său, Cotelnic a spus jurnaliștilor că prioritatea sa principală va fi reducerea datoriilor salariale față de angajați. „Există și alte datorii pe care le vom aborda. În perioada următoare vom anunța soluțiile pentru aceste probleme”, a menționat Cotelnic.
Potrivit bani.md, Sergiu Cotelnic a fost șef al depoului de vagoane Chișinău iar ulterior șef al depoului de locomotive.
***
Pe 21 februarie, ministrul Vladimir Bolea raporta că CFM are 4 865 de angajați și restanțe salariale de 191 de milioane de lei, totodată întreprinderea va trebui să achite alți aproximativ 100 de milioane în calitate de impozite la salarii. Bolea preciza că întreprinderea achita la acel moment salariile abia pentru luna august 2024.
Înainte de aceasta, pe 14 februarie, mai mulți angajați ai întreprinderii au ieșit la protest – în 7 localități din țară. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale declara că întreprinderea este „strategică pentru economia națională”. Totuși, adăuga Ministerul, cheltuielile acesteia – cum ar fi salariile, combustibilul și alte costuri operaționale – „nu pot fi acoperite integral din fonduri publice”. Înainte de protest, Serghei Tomșa – la acel moment director general interimar al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” – declara că înțelege „frustrarea și nemulțumirea” feroviarilor și că „lipsa salariilor luni la rând este o situație inacceptabilă”. Totodată, el menționa că în curând vor fi comunicate „detalii clare despre următorii pași”, inclusiv „despre momentul în care putem începe plata restanțelor salariale”.
Pe 25 februarie, șeful Agenției Proprietăți Publice Roman Cojuhari a anunțat că Serghei Tomșa a demisionat. Cojuhari a evitat să spună care este motivul pentru care Tomșa a decis să demisioneze, precizând doar că cererea de eliberare din funcție a venit din propria inițiativă.