Când va avea Republica Moldova ambasador în Federația Rusă? Răspunsul lui Nicu Popescu
Full Article 2 minutes read

Când va avea Republica Moldova ambasador în Federația Rusă? Răspunsul lui Nicu Popescu

Există deja un candidat la funcția de ambasador al Republicii Moldova în federația Rusă. Declarația a fost făcută de către șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu într-o conferință de presă, din 30 noiembrie. Oficialul nu a dezvăluit, însă, numele pretendentului. Ministrul de Externe a explicat că există mai multe proceduri care trebuie respectate, iar numirea durează de la o lună până la trei luni.

„Sunt mai multe proceduri. În primul rând, trebuie găsit candidatul care va răspunde așteptărilor ambelor părți. Aceeași procedură se respectă în raport cu toți partenerii, apoi se face cererea pentru aprobare a candidaturii în statul în care acesta urmează să fie delegat. După aprobare mai sunt câteva proceduri. Procesul de numire merge, dar suntem undeva la mijlocul acestui proces”, a declarat Nicu Popescu, făcând trimitere la numirea ambasadorilor moldoveni în Rusia, Ucraina, dar și în alte state.

Potrivit informațiilor pe care le deține  NM, partea moldovenească l-a propus la funcția de ambasador al Moldovei în Rusia pe fostul viceministru de externe Lilian Darie, iar, preliminar, partea rusă i-ar fi aprobat deja candidatura.

Amintim că, pe 9 august, Vladimir Golovatiuc a fost rechemat din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Rusia. S-a întâmplat la scrut timp după ce presa a scris că Golovatiuc ar fi vizat într-un scandal cu privire la hărțuire sexuală. Acuzațiile ar fi fost lansate de o angajată a misiunii diplomatice. În prima zi după rechemare, fostul deputat socialist a menționat că va continua să contribuie la dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă și și-a exprimat opinia că stabilitatea economică, dar și statalitatea Republicii Moldova depind inclusiv de relația dintre Chișinău și Moscova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: