candu în parlament
Максим Андреев, NewsMaker

Candu: „Brașovschi a plecat din PDM pentru că a fost intimidat”. Reacția lui Filip și Jizdan

Fostul deputat din partea Partidului Democrat din Moldova, Gheorghe Brașovschi ar fi părăsit formațiunea, pentru că ar fi fost intimidat de liderul partidului, Pavel Filip și fostul ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. Declarația a fost făcută de către deputatul Andrian Candu, la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, din 11 martie. Membrul grupului politic „Pro Moldova” a precizat că Brașovschi ar fi fost „hărțuit și intimidat”, pentru că la nivel local, la Sângerei, s-a făcut coaliție cu PPDA, PAS, PLDM și PUN și nu cu PSRM. 

„Domnul Brașovschi a trecut prin suferințele lui persoanale, fiind intimidat și hărțuit inclusiv de colegii lui din PDM, pentru unele decizii pe care le-a luat legate de Sângerei și de echipa din Sângerei. Inclusiv mesaje dure primite de la Pavel Filip și de la Alexandru Jizdan, fiindcă dl Brașovschi a mers cumva împotriva voinței liderilor și a făcut coaliție la nivel de Sângerei, fiindcă el vine ca deputat din această circumscripție, a avut trei mandate de primar la Sângerei, și a mers împotriva voinței partidului să facă coaliție cu socialiștii la nivel de raion. El a decis să facă coaliție cu Platforma DA, PAS, PLDM, PUN. A format o altă conducere majoritară a raionului”, a declarat Andrian Candu.

Membrul grupului politic „Pro Moldova” a mai spus că după ieșirea celor 7 deputați din PDM, Cancelaria de Stat a sesizat instanțele de judecată și au fost anulate toate deciziile Consiliului Raional Sângerei, inclusiv alegerea conducerii.

„Juridic vorbind și noi vom ataca în instanța de judecată și vom lupta în curțile din Republica Moldova, acum, raionul Sângerei nu are conducere, iar socialiștii caută cu cine să facă coaliție ca să-și pună alți conducători, pentru că toată echipa a trecut la „Pro Moldova”, adăugat Andrian Candu.

Contactați de NM, deputații vizați, Pavel Filip și Alexandru Jizdan, au respins acuzațiile lansate de Andrian Candu.

„Nu am văzut ce a declarat dl Candu și nu înțeleg ce înseamnă intimidare. Dacă spune că au existat astfel de mesaje – să le facă publice. Eu pot să vorbesc doar despre mine, deși cunoscându-l pe dl Filip, vă dați seama că între doi oameni maturi nu poate exista decât un limbaj civilizat. Eu nu am scris mesaje domnului Brașovschi și dacă există așa ceva, să le facă publice. Cred că trebuie de avansat în astfel de situații, ca sa vadă lumea cine minte. Eu cu dl Brașovschi nu am avut alte relații decât de serviciu”, a afirmat deputatul PDM, Alexandru Jizdan.

Și președintele PDM, Pavel Filip, a dezmințit afirmațiile lui Andrian Candu.

„Sunt niște aberații mincinoase. Nu am intimidat pe nimeni niciodată. Mai mult, cu Brașovschi nici nu am discutat în acea perioadă”, a argumentat Pavel Filip.

Amintim că Gheorghe Brașovschi a anunțat vineri, 28 februarie, că pleacă din PDM din cauza „evoluțiilor din ultima perioadă”. Gheorghe Brașovschi este președintele organizației teritoriale Sângerei. El a devenit deputat după ce a câștigat alegerile din 24 februarie 2019 din circumscripţia uninominală nr. 12 – Sângerei.

În data de 19 februaie, 6 deputați ai PDM au anunțat că părăsesc formațiunea și fracțiunea parlamentară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: